Färöarna

Färöarna stänger för turister – måste städa

Av: 

TT

Färöarnas huvudort Torshamn. Arkivbild.
Färöarnas huvudort Torshamn. Arkivbild.

NYHETER

Färöarna har blivit ett populärt resmål. Men många turister innebär också stor nedskräpning och slitage i naturen, och nu har öborna tröttnat.

Därför stängs ögruppen för turister för tre dagars upprensning.

Färöarna har de senaste åren sett en kraftig tillströmning av turister. Befolkningen på drygt 51 000 personer har fått se antalet besökare stiga från 68 000 under 2013 till 110 000 förra året. De allt fler turisterna sätter de små samhällena på prov, och med nya hotell planerade lär turismen öka ännu mer.

Men under några dagar i april nästa år kommer bara en grupp frivilliga att få besöka Färöarnas mest populära turistmål, skriver brittiska The Telegraph. Då ska öarna städas, repareras och rensas, allt inom ramarna för projektet "Stängt för underhåll – öppet för frivilligturism".

Redan i april i år gjordes ett liknande försök, och det slog så väl ut att det upprepas 15–17 april nästa år.

Den som vill komma turistmålen nära de dagarna måste anmäla sig som frivillig att delta i aktionen. Färöarna söker efter ett hundratal frivilliga, som får gratis kost och logi. Och de lär inte få problem att hitta sugna volontärer, förra året ansökte drygt 3 500 personer om att få hjälpa till.

Bland de 14 populära turistmål som hålls stängda för allmänheten under de aktuella dagarna finns Färöarnas högsta berg, Slættaratindur, som ska få nya skyddsräcken och lagade gångstigar.

ANNONS

Kids deal - 25% rabatt på barnkläder & skor från Ellos kollektioner!

Extern länk från Ellos

Till REAN!

Publisert:

LÄS VIDARE

Ögruppen stänger för att bevara sin oförstörda natur

ÄMNEN I ARTIKELN

Färöarna

Turism