Inbrott

Inbrott på tidningsredaktion – maskerade män fångades på film

avAdam Westin

Smålandspostens redaktion drabbades i natt av ett inbrott.

Tre smala och maskerade gärningsmän fångades på övervakningsfilm.

– Vaktbolaget har kamerabilder där man ser tre maskerade män plocka på sig it-utrustning och lasta det i en bil, säger Evelina Olsson, polisens presstalesperson.

Vid 03.36 larmades polisen om ett pågående inbrott på Smålandspostens redaktion i Alvesta. Flera patruller skickades till platsen.

– De misstänkta hade hunnit lämna. Vi har arbetat under natten med fordon– och personkontroller. Visst signalement finns på personerna på bilden, de var maskerade och beskrivs som smala, säger Evelina Olsson vid polisens ledningscentral.

Tidigare utsatt för inbrott

På vaktbolagets övervakningsfilm syntes tre maskerade gärningsmän samla på sig it-utrustning och lasta det i en bil. En ruta till redaktionen har krossats. Polisen har hört vittnen under natten.

Smålandsposten och andra redaktioner i södra Sverige har drabbats av inbrott även tidigare i år, uppger chefredaktören.

– Vi hade ett inbrott på centralredaktionen i somras, och även BLT har haft inbrott under sensommaren och framåt. Den här gången var det en lokalredaktion, säger Kristina Bingström, chefredaktör och ansvarig utgivare på Smålandsposten.

”Förstås alltid obehagligt”

Det finns dock inget som tyder på att inbrotten är kopplade till den journalistiska verksamheten eller någon särskild publicering, tillägger chefredaktören.

– Just nu håller vi på att göra en inventering. Vad har försvunnit, vilka datorer fanns på kontoret och vilka fanns hemma hos medarbetarna. Sedan är det förstås alltid obehagligt för de inblandade att komma till sin arbetsplats och att det har varit inbrott där. Så det gäller att se till att medarbetarna känner sig trygga, säger Kristina Bingström.

Bevakningen kommer inte påverkas då redaktionen kan arbeta från närliggande Växjö istället.

– Men det klart att det här innebär en massa onödigt extraarbete, säger Kristina Bingström, chefredaktör på Smålandsposten.

ARTIKELN HANDLAR OM

Inbrott

Alvesta