Extremhögern

Säpo varnar för högerextrema ensamvargar

Av: 

TT

NYHETER

Efter flera högerextrema våldsdåd i utlandet varnar nu Säkerhetspolisen för upptrappat radikalnationalistiskt våld även i Sverige.

Vit makt-miljön växer och risken för att ensamvargar utför attentat ökar enligt Säpo.

– Det finns en ökad risk för attentat när det gäller våldsbejakande högerextrema personer. Sannolikt ensamagerande, som vi i dag kanske inte känner till för de är inte organiserade. Men de finns i den virtuella världen där de låter sig inspireras, säger Säkerhetspolisens chef Klas Friberg i en intervju med TT.

Under den senaste tiden har flera attentat utförts av gärningsmän som inspirerats av högerextrem ideologi. Moskéattackerna i Christchurch i Nya Zeeland, masskjutningen på en stormarknad i El Paso i USA och nu senast attentatsförsöket mot en moské i Norge. Säpo varnar för en svensk copycat-effekt.

– Det har vi sett historiskt när det gäller andra typer av våldsbejakande ideologier: att det kan vara en inspirationskälla för personer att begå den här typen av brott, säger Klas Friberg.

Ensamvargar

I Sverige har den våldsbejakande högerextrema ideologin varit begränsad till en liten och organiserad vit makt-miljö, men det håller på att förändras enligt Säpo.

– Vi har en strömning där vi ser att idéer och propaganda runt omkring den högerextrema våldsbejakande ideologin ökar. Vi befarar att fler individer tar till sig det här, säger Friberg.

Framför allt handlar det om personer "i utkanten" av miljön som enligt Säpo kan radikaliseras på nätet.

– Historiskt har det krävts en avsikt, en förmåga, man ska organisera sig och samla vapen och sprängämnen. Där har vi sett en ändring när det gäller våldsbejakande islamistiska dåd, att de i högre grad skett med ensamagerande. Den risken ser vi nu också när det gäller högerextrema, säger Klas Friberg.

Det innebär samtidigt nya utmaningar eftersom ensamagerande både är svårare att upptäcka och också kan gå mycket snabbt från ord till handling.

– De kan vara ostraffade tidigare, och är de inte organiserade i vit makt-miljön kan de ha gått utanför både vår och andras radar, säger Klas Friberg.

Hyllar varandra

I stort sett alla nutida högerextrema gärningsmän har funnit inspiration från tidigare dåd och gemenskap via nätbaserade forum. Gärningsmannen i Christchurch hävdade att han haft kontakt med Anders Behring Breivik, och uttryckte stöd för Anton Lundin Pettersson, som låg bakom skolattacken i Trollhättan 2015. Skytten i El Paso misstänks i ett så kallat manifest ha hänvisat till dåden i Nya Zeeland, och den unge mannen bakom den norska moskéattacken hyllade i sin tur El Paso-skytten.

– Vi kan konstatera att det finns en lång rad forum, att den våldsbejakande propagandan ökar inom forumen och att det är många som tittar och följer de här forumen. Det är en risk, säger Klas Friberg.

TT: Hur arbetar ni för att hitta de här potentiella gärningsmännen?

– Vi jobbar underrättelsemässigt, vi följer vad som händer på nätet med de förmågor vi har och så gott vi kan. Vi har ett bra samarbete med andra myndigheter men är också beroende av tips från allmänheten eller andra som ser att någon person håller på att radikaliseras och bli besatt av de här ideologierna.

Inte uppmuntra

På längre sikt ser Säpo ett hot från vit makt-miljön mot demokratin när brott begås mot minoritetsgrupper, politiker och andra samhällsföreträdare.

Våldsam högerextremism riskerar att gå från "något extremt till något normalt", och det gynnas enligt Friberg av en hätsk retorik och ökad polarisering. Han anser att utvecklingen måste bemötas i tid av hela samhället.

– Det är egentligen en uppmaning till oss alla att se till att försöka stävja den polariseringen. Att inte uppmuntra extrema uttalanden eller uppfattningar utan ta avstånd från det så mycket vi kan, så att vi inte puttar de här radikala människorna ännu längre ut där de till slut har uppfattningen att "det är inte vad vi säger utan vad vi gör som räknas".

ANNONS

Stor REA hos Ellos – få 30% rabatt på dyraste varan! Använd koden "455703" och få rabatten här!

Extern länk från Ellos

Till REAN!

Publisert:

LÄS VIDARE

A-kassa: Det här gäller

ÄMNEN I ARTIKELN

Extremhögern

Terrorism

Säpo