Forskare: Kan vara för sent för Grönlandsisen redan

Ett isberg på Grönland som brutits loss från glaciären.
Ett isberg på Grönland som brutits loss från glaciären.

Det kan redan vara för sent.

Grönlandsisen har nått punkten där det inte finns någon återvändo: Isen växer inte längre, den bara smälter.

Nu kommer isen bara växa vart hundrade år. Det spelar ingen roll hur snabbt världen försöker stoppa växthuseffekten.

Om all is på Grönland skulle smälta stiger havsnivåerna cirka sex meter, då hamnar många kuststäder jorden runt under vatten.

Det säger forskare vid Ohio State-universitet som studerat 234 glaciärer i Arktis under 34 år, fram till 2018.

De upptäckte att de årliga snöfallen inte längre räckte till för att bygga på glaciärerna som smälter under somrarna. Bara det orsakar havsnivåhöjningar på cirka en millimeter varje år.

”Grönland kommer att bli kanariefågeln i kolgruvan – och kanariefågeln är redan så gott som död just nu” säger glaciärologen Ian Howat.
”Grönland kommer att bli kanariefågeln i kolgruvan – och kanariefågeln är redan så gott som död just nu” säger glaciärologen Ian Howat.

Glaciärologen Ian Howat säger:

”Grönland kommer att bli kanariefågeln i kolgruvan – och kanariefågeln är redan så gott som död just nu.”

Arktis har värmts upp minst dubbelt så snabbt som resten av världen under 30 år, polarisen har mätts upp till den lägsta nivå under juli månad på 40 år, skriver Sky News.

Enligt en studie från Climate Central, som publicerades i tidskriften Nature förra året, kommer 300 miljoner människor att drabbas av översvämningar om 30 år på grund av de stigande havsnivåerna.

Men även Sveriges kuster drabbas av svåra översvämningar. I Kristianstad, där delar av staden ligger två meter under havnivå redan i dag finns ett bevakningssystem som kontrollerar vattenflödena och man har byggt vallar. Detta efter svåra översvämningar 2002, då vattnet i Tivoliparken mätte 2,15 meter över havsnivå.

Publisert:

LÄS VIDARE