Polarbröds fabrik förstörd – boende uppmanas att inte spola

Stora delar av Polarbröds fabrik i Älvsbyn totalförstördes i en brand som utbröt på söndagskvällen.

Under måndagen fortsatte räddningstjänsten att kämpa mot lågorna.

Under eftermiddagen bröt en ny brand ut i en byggnad där tusentals liter matolja förvaras.

Stora delar av i Polarbröds fabrik i Älvsbyn i Norrbotten har ödelagts efter den kraftiga branden som utbröt vid 22.30-tiden på söndagskvällen.

Branden startade vid ett transportband och spred sig till byggnadens tak. Enligt uppgift började det med en brödklump som fattade eld inne i en ugn. Trots ett intensivt släckningsarbete gick bageriet inte att rädda.

"Det är en stor tragedi för oss men lyckligtvis har ingen människa kommit till skada” säger vd:n Anders E Johansson i ett pressmeddelande.

Risk för ammoniakutsläpp

Tidigt på måndagsmorgonen utfärdades ett VMA, viktigt meddelande till allmänheten, som uppmanade boende att stanna inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation – då det fanns risk för ammoniakutsläpp.

Branden i Polarbröds bageri startade före midnatt på söndagen.
Branden i Polarbröds bageri startade före midnatt på söndagen.

Vid 12-tiden drogs larmet tillbaka men boende uppmanas dock fortfarande att hålla sig inomhus på grund av brandröken.

På förmiddagen meddelade kommunen att missfärgat och grumligt vatten kan förekomma i vattenkranarna på grund av släckningsarbetet.

“Undvik om ni kan att spola vatten för räddningstjänsten behöver allt vatten i nuläget. Så observera att INTE spola vatten om det inte är absolut nödvändigt, detta gäller även om vattnet är missfärgat.”

Fortsatt släckningsarbete

Vid 12.30-tiden pågick fortfarande släckningsarbetet på platsen.

Ungefär en timme senare kom rapporter om att en ny brand blossat upp på fabriken.

Det är den nya byggnad som skulle ha invigts idag och som innehåller stora delar av ingredienserna till brödet.

- Det finns stora tankar på runt 6000 - 8000 liter matolja. Det finns framförallt en risk med matolja som beter sig ungefär som diesel, säger insatsledaren Hans-Erik Pekula till SVT Norrbotten.

Vid 15.30 har räddningstjänsten ännu inte fått kontroll på branden.

– Det är en brand som sprider sig i byggnaden som vi försöker släcka. Det är rasrisk i hela i byggnaden så vi jobbar på avstånd med höjdfordon för att kunna kyla och släcka branden, det är det som gör det svårare, säger Jim Lundström, bakre ledning på räddningstjänsten i Piteå.

Räddningstjänsten räknar med att vara kvar under natten och imorgon för släcknings- och eftersläckningsarbete.

500 till 700 personer påverkas

Vid en pressträff vid lunchtid meddelade ansvariga för Polarbröd att det är för tidigt att säga vad som sker med personalen men uppskattar att omkring 500–700 personer berörs av branden.

I väntan på vad som nu kommer att hända med fabriken i Älvsbyn kommer man att maximera produktionen i Ångermanland, uppger ansvariga.

Bageriet gick inte att rädda.
Bageriet gick inte att rädda.
Publisert:

LÄS VIDARE