Flyg till Övik hamnade i Umeå efter coronalarm

Uppdaterad 2020-03-18 | Publicerad 2020-03-10

Flygbolaget Bra:s flight till Örnsköldsvik från Bromma hamnade i Umeå.

Ombord fanns en person som uppvisade misstänkta coronasymtom.

”20 minuter in i flighten ropar en flygvärdinna ut i högtalarsystemet att det finns en passagerare på flygplanet som har haft feber och nu har rethosta”, säger en passagerare till Allehanda.

Planet skulle ha landat på Örnsköldsviks flygplats vid 19-tiden på tisdagskvällen. Så blev det inte.

Strax efter att planet lyft från Stockholm Bromma flygplats gick ett meddelande ut till passagerarna i högtalarsystemet: De fick veta att en resenär som varit på resa i södra Europa hade fått feber och hosta under resan.

– Det var passageraren som själv uppgett för kabinpersonalen att den inte mådde bra, säger Bra:s kommunikationschef Jim Hofverberg till Allehanda.

Genrebild på Bra-flygplan.

Narkosläkaren Lars Rocksén från Örnsköldsvik fanns ombord. Han gjorde bedömningen att det kunde handla om corona.

– En passagerare på flygplanet hade vistats tillräckligt nära en region där smitta finns för att man skulle kunna tolka det som att det finns en risk. Samtidigt uppvisade passageraren vissa symtom. De var lindriga, men ändå tillräckliga för att man skulle reagera, säger Lars Rocksén till Aftonbladet.

Han vill inte gå in på detaljer om vem som sa vad i högtalaranläggningen.

– Jag tog ett visst initiativ. När jag som läkare får den här typen av information har jag ju ett ansvar att agera.

Lars Rocksén.

– Vi började diskutera med kabinpersonalen som tog kontakt med cockpit. Sedan kom ett beslut från flygledningen att vi skulle omdirigeras till Umeå som är en karantänflygplats. Där möttes vi upp av smittskyddspersonal. Passageraren kommer att provtas enligt de riktlinjer som gäller.

Lars Rocksén har fått information och förhållningsregler i jobbet för hur misstänka fall av coronaviruset ska hanteras.

– Men det är riktlinjer inom ramen för vårdens fyra väggar. Att möta det på ett flygplan var en annan och speciell situation.

Enligt Lars Rocksén uppstod ingen panik på flygplanet.

– Alla passagerare var väldigt samlade och kloka. Det kom ett antal frågor och jag gjorde mitt bästa för att svara med den information jag har om den här sjukdomen.

Lars Rocksén och övriga passagerare har nu lämnat sina kontaktuppgifter till smittskyddsenheten om passagerare skulle testas positivt för corona.

– Det kan ju fortfarande vara en helt annan orsak till symtomen. Det vet vi inte ännu. Det viktiga är att man försöker ta sitt ansvar.

Planet tvingades landa i Umeå.

Övriga passagerare fick fortsätta flygningen efter att den sjuke passageraren gått av i Umeå.


PODD Resor i coronatider – det måste du tänka på

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi om vad som gäller med utlandsresor i corona-tider. Gäst är konsumentrådigare Maria Wiezell.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

ANNONS