Coronautbrottet slår ut centrala London: ”Som i en skräckfilm”

LONDON. Piccadilly Circus, Trafalgar Square och Westminster – helt öde.

Nu stänger coronaviruset ner den brittiska världsmetropolen.

– Det är som i en skräckfilm, säger Londonbon Rob Hampton, 35.

Under årets alla dagar utom juldagen är Oxford Street, Regent Street och Bond Street några av världens mest välbesökta shoppingstråk. Nu ekar de tomma. Var och varannan butik, pub och restaurang har stängt. Där det fortfarande är öppet står personalen ofta sysslolös.

– Jag har aldrig sett något liknande, jag trodde aldrig att det här skulle hända, säger Rob Hampton, 35.

– Det är verkligen inte en själ ute, det känns som att man är med i en skräckfilm som ”28 dagar senare” (där ett virus förvandlar London till en spökstad, reds anm).

Tillsammans med Matt Lovell, 41, driver Rob skaldjursrestaurangen The Oystermen i Covent Garden. I några dagar till i alla fall.

Rob Hampton och  Matt Lovell.
Rob Hampton och Matt Lovell.
Covent Gardens tunnelbanestation är stängd.
Covent Gardens tunnelbanestation är stängd.

I tisdags uppmanade premiärminister Boris Johnson folket att undvika restauranger, pubar och andra sociala sammankomster, vilket genast slog hårt mot verksamheter över hela landet.

– Över en natt gick vi från att ha omkring 180 kunder om dagen till fyra och sedan noll. Ekonomiskt är det helt omöjligt att hålla verksamheten igång, säger Matt.

Över 3 000 smittade

Nu säljer de ut all mat och vin de har i lager – och hoppas locka några extra kunder genom att även erbjuda något som tagit slut i landets länsade stormarknader; toalettpapper.

– Jag åkte hemifrån ganska optimistisk men känslan av att vara på ett tomt tunnelbanetåg på väg in till centrum och sedan gå hit och inte se någon alls har verkligen varit upprörande, säger Rob.

– Vi har nog öppet en dag till, sen tror jag att hela London kommer att tvingas stänga ner.

Oxford Street är i vanliga fall ett av världens mest välbesökta shoppingstråk.
Oxford Street är i vanliga fall ett av världens mest välbesökta shoppingstråk.

På torsdagen upptäcktes över 600 nya coronafall i Storbritannien, vilket innebär att fler än 3 000 personer i landet nu testat positivt för viruset. Minst en tredjedel av alla smittade – och av de nu över 130 döda – har registrerats i London. Huvudstaden med omkring nio miljoner invånare ligger enligt regeringens medicinska rådgivare omkring tre veckor före resten av landet vad gäller smittspridning.

Påminner om ”Walking dead”

På fredagen stänger de brittiska skolorna utom för de elever vars föräldrar har ett så kallat ”nyckelarbete”, som till exempel vårdpersonal och polis.

Tunnelbanan har minskat sin trafik och stängt ner 40 stationer. På vägarna har aktiviteten tunnats ut rejält. De ikoniska röda dubbeldäckarna, som nu utgör en stor del av trafiken, rullar ofta tomma.

Covent Garden brukar vara proppat med turister.
Covent Garden brukar vara proppat med turister.

När amerikanen Brett Thoms, 50, och hans familj först kom till London i måndags var mycket som vanligt och turisterna trängdes kring Erosstatyn på Piccadilly Circus. Nu kan de stå helt ensamma och ta bilder på det ikoniska landmärkets trappa.

– Sedan vi kom hit har det bara blivit värre, säger han.

– Jag har varit här tre-fyra gånger de senaste 25 åren och nu är det som en spökstad. Som en turist kommer jag in var jag vill men jag tror att muséer och allt annat stänger ner från och med i morgon. Det är lite läskigt, det påminner mig om tv-serien ”Walking dead” (om en zombieapokalyps).

– Det är en härdad stad som varit med om allt möjligt de senaste 100 åren. Vi var på Winston Churchill-muséet och lärde oss om bombningarna under andra världskriget. Den här staden kommer säkert att stå pall även denna gång.

”Det är som en spökstad”, säger amerikanen Brett Thoms, 50.
”Det är som en spökstad”, säger amerikanen Brett Thoms, 50.

Tror att London snart stängs helt

Även drottning Elizabeth hänvisar till Storbritanniens förflutna i ett skriftligt tal till folket.

”Vid tider som dessa påminns jag om att vårt lands historia formats av människor och samhällen som jobbats tillsammans som en enhet,” skriver 93-åringen, som bytt Buckingham Palace mot slottet i Windsor där hon ska sitta isolerad.

Turisterna brukar flockas utanför Buckingham Palace, men inte nu längre.
Turisterna brukar flockas utanför Buckingham Palace, men inte nu längre.
Trafalgar Square.
Trafalgar Square.

Trafalgar Square, Covent Garden och Southbank är öde. Turister, gatuartister och försäljare har övergett världsmetropolen tills vidare. London Eye snurrar fortfarande men de flesta av det stora hjulets kabiner är tomma.

– Det är väldigt läskigt. Vi har sett en massa folk som bär mask och turistattraktionerna är helt och hållet tomma, säger Yasmin Bilbeisi, 39.

Yasmin Bilbeisi, 39, tycker att den ödsliga atmosfären i London känns läskig.
Yasmin Bilbeisi, 39, tycker att den ödsliga atmosfären i London känns läskig.
London Eye är öppen men det är inga som köar.
London Eye är öppen men det är inga som köar.

Hon och pojkvännen David tror att staden snart stängs ner totalt och har hyrt cyklar för att få en sista titt på sin hemstad.

– Vi räknar med att det kommer att bli mycket värre de närmsta dagarna. Vi tror inte att man kommer att kunna vara ute alls, så som i södra Europa.

”Värre än under andra världskriget”

Kirsten Hurrell säljer souvenirer och tidningar i ett stånd mittemot klocktornet Big Ben. Det har hennes mans familj gjort i över 100 år.

– Vi har aldrig sett det så tomt, inte ens under andra världskriget, säger hon.

– Mina svärföräldrar har visat bilder på hur det såg ut här då, men då var det ju ändå folk på gatorna och politiker som gick till jobbet. Nu kommer ju många av parlamentets ledamöter inte ens hit.

Gatorna kring det brittiska parlamentet, kyrkan Westminster Abbey och premiärministerbostaden på 10 Downing Street ekar tomma. Men Kirsten vägrar stänga igen kiosken, som öppnar efter att de första tidningarna levererats klockan 03 på morgonen.

– Jag står här tills vi tvingas stänga, säger hon.

– Vi britter har alltid stått upp och klarat oss igenom svåra tider. Jag håller bara tummarna för att detta ska vara över snart.

 London har förvandlats till en övergiven metropol.
London har förvandlats till en övergiven metropol.
Kirsten Hurrell hoppas att läget snart återgår till det normala.
Kirsten Hurrell hoppas att läget snart återgår till det normala.

PODD Corona – det kan vi lära från tidigare pandemier

I dagens Aftonbladet Daily reder vi ut huruvida länder agerar olika - och i så fall varför. Gäst är Emma Frans.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE