Fallen ökar mest i Europa – åtgärder skärps

TT TT-Reuters-AFP

Publicerad 2020-03-17

Att stänga gränser och stoppa flyg för att minska virusspridning är en sak. Att hindra människor från att umgås verkar svårare.

I längtan efter umgänge har människor hittat kryphål och trotsat restriktioner – och länder har skärpt reglerna ytterligare.

De allra flesta nya fallen av coronaviruset konstateras nu i Europa. Under tisdagen rapporterades dystra siffror på flera håll. Antalet smittade i Spanien ökade med 2 000 personer och de flesta länder som har drabbats av smittan rapporterade över 100 nya smittade personer senaste dygnet.

Gränser och skolor har stängts och invånare uppmanas att minska sina sociala kontakter, vilket kan låta enklare än det är.

Miljoner franska skolbarn och vuxna stannar hemma och restauranger och biografer håller stängt.

I måndags stängde huvudstaden sina parker efter det att mängder av parisare gett sig ut i det varma och soliga vädret i söndags, trots uppmaningar om att stanna hemma. Människor satte på trottoaren utanför kaféer när de inte längre fick dricka sitt kaffe på plats.

– De hämtar kaffet och samlas utanför, småpratar, röker en cigarett och dricker sitt kaffe. Så de respekterar inte reglerna, säger Frederic Monnier på Le Café Tabac i Montmartre.

Under tisdagen skärpte Frankrike restriktionerna ytterligare och en stor del av befolkningen får nu inte längre röra sig utomhus om det inte är nödvändigt. Den som bryter mot reglerna riskerar en bot på uppemot 1 470 kronor.

Förbud i Finland

I Italien har viruset spridits till regionen Kampanien och vittnesmål om personer som "betett sig oansvarigt" cirkulerar på sociala medier.

Finland införde på måndagen förbud mot sammankomster med fler än tio deltagare och landets skolor och universitet börjar från onsdagen med distansundervisning. Också i Norge har skolorna stängts, och personer som bryter mot sin karantän riskerar böter.

I Sverige kom besked under tisdagen att alla gymnasieskolor, högskolor, universitet och yrkeshögskolor rekommenderas att stänga, och att regeringen förbereder en lag för att senare även kunna stänga förskolor och skolor.

Över 100 000 fall

Förutom i Europa ökar antalet rapporterade fall i Afrika, Sydamerika och Sydostasien, ungefär som de började göra i Europa för några veckor sedan.

Sammanlagt finns över 101 000 fall rapporterade i världen och över 7 100 människor har avlidit i sviterna av sjukdomen. Närmare 80 000 tidigare sjuka har tillfrisknat.

Italien är det värst drabbade landet efter Kina. Sedan kommer i fallande ordning Iran, Spanien och Frankrike.

På Balearerna – den spanska ögruppen där bland annat Ibiza och Mallorca ingår – stoppas alla flyg och även passagerartrafik till havs.

Både i Kina och i Sydkorea, som tidigare varit hårt drabbade av smittan, har antalet nya fall fortsatt minska.

Familjer i karantän

I Filippinerna stoppar landets största budgetflygbolag trafiken och flera andra länder, bland annat Sri Lanka och Egypten, stoppar ankommande flyg helt. Turister som redan befinner sig i de länderna ska dock få åka hem.

I Egypten har hundratals familjer satts i karantän i en by efter att två personer från provinsen Daqahliya avlidit.

– Vi har begränsat fler än 300 familjer till sina hem där de kommer att sitta i karantän, säger hälsominister Hala Zayed.

Premiärminister Mostafa Madbouly uppmanar egyptier att stanna i sina hem och undvika "panikköp".

Kanada meddelade i måndags att landet stänger sina gränser för de flesta utlänningar, utom amerikaner, för att minska spridningen av viruset. Landets premiärminister Justin Trudeau sitter i karantän sedan förra veckan eftersom hans fru Sophie Grégoire-Trudeau konstaterats ha smittats med coronaviruset. Han har sedan dess kunnat fortsätta att arbeta via nätet och telefon.

– Man kan leda ett G7-land hemifrån, säger en regeringstjänsteman som deltagit i distanssamtal med premiärministern.