Biden hånas för sina felsägningar

I kampen om att bli demokraternas presidentkandidat går det allt bättre för Joe Biden.

Samtidigt vässar hans motståndare angreppen.

– Bidens tuffaste motståndare är Biden själv, säger komikern Trevor Noah.

”Sleepy Joe”. Det är president Donald Trumps inte så smickrande smeknamn på Joe Biden. Men det är inte bara Trump som hånar Joe Biden nuförtiden.

77-åringen har länge varit ansatt av rykten som gör gällande att han är glömsk, klumpig och tankspridd. Redan under sina år som vicepresident under Barack Obama gjorde han sig känd som mannen som ibland sa fel saker vid fel tillfälle.

Joe Biden talar på ett valmöte.
Joe Biden talar på ett valmöte.

Under kampanjen för att bli demokraternas presidentkandidat har hans förmåga att framstå som lätt förvirrad fortsatt att förfölja honom.

Joe Biden har själv skämtat om den här egenskapen och kallat sig för en ”blunder-maskin”.

– Så här är det, de fel jag har gjort, och jag har gjort fel precis som varenda politiker jag känner till, har aldrig handlat om några väsentliga frågor, sa Joe Biden till talkshowvärden Stephen Colbert i september.

Men hur påverkar felsägningarna hans kampanj?

Bara häromveckan misstog Biden sin syster för sin fru. Han kallade Fox News-programledaren Chris Wallace för Chuck. Och under ett kampanjmöte refererade han till supertisdagen som supertorsdagen. Han har refererat till Självständighetsförklaringen som ”den där grejen”.

I en debatt i juli uppmanade Joe Biden sina anhängare att gå till hemsidan Joe 30330, som senare visade sig vara fansidor till en motståndare.

Och så vidare.

– Demokraterna bryr sig inte om det här. De skojar om det, hävdar Matt Stoller, som är forskningsdirektör på American Economic Liberties Project.

Men just skoja om det, är det många som gör. ”Comedy central”-värden Trevor Noah är ett exempel.

– Det börjar gå bättre för Biden. Men han har fortfarande motståndare. Den tuffaste är Biden själv, sa Noah i ett avsnitt som sändes 3 mars.

Publisert:

LÄS VIDARE