Svenskar fast på kryssningsfartyg efter flera coronafall

Robert: De leker med människors liv

Ett coronasmittat italiensk par fick i hemlighet lämna kryssningsfartyget Costa Luminosa – efter det har flera blivit sjuka.

Först en vecka senare sattes resten av passagerarna ombord i karantän.

– Vi väntar på besked om vad som händer nu. De leker med människors liv, säger passageraren Robert Sandberg.

Det svenska paret Petra Sandberg, 51, och Robert Sandberg, 55, påbörjade sin resa i Miami med kryssningsfartyget Costa Luminosa i början på mars. Fartyget skulle ta resenärer mellan i amerikanska Fort Lauderdale och italienska Venedig på tjugo dagar.

När paret klev ombord gjordes feberkontroller och de fick redogöra för om de besökt Kina, Hongkong, Iran eller norra Italien de senaste två veckorna. Tre dagar senare, vid deras första stopp i Puerto Rico, ska en kvinna och hennes man i hemlighet fått lämna fartyget efter att ha fått influensaliknande symtom med feber och andningssvårigheter, och förts till sjukhus.

– Detta skedde utan någon information till övriga passagerare. Man kan också undra hur en person från norra Italien kunde komma ombord, säger Robert Sandberg.

Vad de inte visste då var att en coronasmittad italiensk 68-årig man redan i slutet av februari ska ha fått lämna fartyget på Caymanöarna.

Dröjde två dygn

Enligt Petra och Robert Sandberg sattes de som varit i nära kontakt med det italienska paret i karantän i sina hytter, med vakter utanför dörren.

– Situationen ombord blev orolig och det var knapphändig information. Flera av passagerarna visade influensaliknande symtom och vid en middag avvisades en kvinnlig passagerare med uppenbara influensasymtom, säger Robert Sandberg.

Efter stoppet i Puerto Rico ska Costa Luminosa, som tar över 2 000 passagerare och 1 000 i besättningen, plötsligt ha ändrat kurs och åkt mot Kanarieöarna för att tanka eftersom de inte fått stanna till i Antigua hamn.

De anlände till Teneriffa under söndagseftermiddagen.

– Efter två timmar blev vi underrättade om att vi inom kort skulle få ett viktigt meddelande till vår hytt. På kvällen fick vi information om det italienska paret men då hade vi redan fått den informationen av andra passagerare, säger Petra Sandberg.

Men det dröjde enligt paret ytterligare två dygn innan det vidtogs några säkerhetsåtgärder för alla passagerare ombord.

Coronasmittad död

För några dagar sedan meddelade sjukhuset Health City Cayman Islands på Caymanöarna att den italienske mannen som fått lämna fartyget i februari dog i lördags på grund av coronarelaterade komplikationer.

Samtidigt har det konstaterats på ett sjukhus i Puerto Rico att en 68-årig kvinna från Italien samt hennes 70-åriga man, som förra söndagen fått lämna fartyget, är smittade av corona.

Eftersom kommunikationen ombord har varit bristfällig har Petra och Robert Sandberg själva googlat sig till mestadels av information om läget.

– Om vi hade fått information om att ytterligare en man lämnat båten redan innan vi gick ombord så hade man ju aldrig ens gått ombord på den här resan, säger Robert Sandberg.

Fartyget Costa Luminosa har under natten till torsdagen kryssat utanför Frankrikes kust i hopp om att gå lägga till i hamnen i Marseille.
Fartyget Costa Luminosa har under natten till torsdagen kryssat utanför Frankrikes kust i hopp om att gå lägga till i hamnen i Marseille.

Passagerarna i karantän

I söndags kväll, en vecka efter att det italienska paret lämnat fartyget, sattes alla passagerare ombord i karantän i sina hytter. Då hade ytterligare två personer fått lämna fartyget på Teneriffa med coronasymtom.

Bilder som Aftonbladet har fått ta del av inifrån Costa Luminosa visar nu på tomma däck, korridorer och trapphus. Underhållningen, fartygets teater och andra aktiviteter har stoppats. Det har satts upp ett glasskydd mellan personalen och gästerna vid informationsdisken. Spaavdelningen är stängd och maten har börjat delas ut till hytterna.

– Det är som att sitta i fängelse, säger Petra Sandberg.

De uppmanas att kalla på en läkare om de får feber eller andningsbesvär.

– Vi känner en stor besvikelse eftersom informationen från Costa Cruises har varit bristfällig. Jag anser att de leker med människors liv när deras första prioritet är att tjäna pengar och de inte sätter sina gästers eller personalens säkerhet i första rum. Om de hade menat allvar med säkerheten hade de infört karantän redan i slutet av februari, säger Robert Sandberg.

Läget är ovisst

Eftersom Italiens gränser är stängda befinner sig fartyget sedan natten till torsdag utanför Frankrikes kust, i hopp om att kunna lägga till i antingen Marseille eller i italienska Savona.

Sedan i början på veckan har Robert Sandberg haft feber, ont i halsen, lederna samt hosta. Alla passagerare måste göra dagliga feberkontroller.

– Vi har också fått information att Costa Cruises har tät kontakt med franska myndigheter och olika länders ambassader. Läget är ovisst eftersom Frankrike nyligen infört nya restriktioner med stängda gränser, säger Petra Sandberg.

– Kommer vi kunna komma iland någonstans eller kommer vi bli sittande här i månader, som de på Diamond Princess?

Aftonbladet har under flera dagar sökt Costa Cruises för en kommentar.

Under fredagen har över 600 passagerare, amerikaner, kanadensare, fransoser, tyskar, och österrikare fått tillstånd lämna fartyget. Men inte Petra och Magnus Sandberg och övriga skandinaviska passagerare.

– Vi är fortfarande kvar i Marseille utan något hopp att kunna komma hem, säger Petra Sandberg.

PODD Corona – det kan vi lära från tidigare pandemier

I dagens avsnitt av Aftonbladet Daily blickar vi bakåt mot tidigare pandemier och frågar oss om de kan lära oss något om hur vi ska hantera coronaviruset. Gäst är Fredrik Elg.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE