Skåningar fortsatt portade från Danmark

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Danmark gläntar lite mer på dörren gentemot svenskar. Arkivbild.
Foto: Erik Johansen/NTB/TT
Danmark gläntar lite mer på dörren gentemot svenskar. Arkivbild.

Danmark behåller dörren stängd för skåningar utan negativt covid-19-test. Men blekingar och kronobergare är numera välkomna, förutom de sedan tidigare godkända västerbottningarna.

Det danska utrikesdepartementet uppdaterade de coronarelaterade resereglerna på torsdagseftermiddagen.

I förra veckan kom beskedet att bara svenskar skrivna i Västerbottens län fritt får resa in i Danmark. Ett villkor är bevis att man tänker stanna i landet i minst sex dagar och är bosatt i länet.

Nu utökas svenskkvoten med boende i Blekinge län och Kronobergs län. Beslutet gäller från lördag klockan 00.

Däremot anser Danmark fortfarande att Skåne län inte uppfyller de kriterier för smittspridning som de danska myndigheterna har satt upp. Kravet är att antalet smittade med virussjukdomen covid-19 i en region ska ligga under 20 fall per 100 000 invånare.

För svenskar från andra län än de tre som fått grönt ljus krävs för inresa till Danmark ett negativt covid-19-test (inte äldre än 72 timmar) eller särskilda skäl (exempelvis arbete, studier, partner eller barn boende i Danmark).

Om en vecka kommer utrikesdepartementet med en ny uppdatering av resevägledningarna.

Torsdagens besked innebär omvänt att danskar inte längre avråds från icke nödvändiga resor till Blekinge, Kronoberg och Västerbotten.

Utrikesdepartementet öppnar samtidigt upp för inresor till Danmark från sex länder utanför EU, Schengenområdet och Storbritannien. Nu kan även turister från Australien, Kanada, Japan, Nya Zeeland, Sydkorea och Thailand planera en dansk semester om de vill.

Publicerad: