WHO medger att nya bevis pekar mot luftburen smitta

Svarar efter brev från forskare

Världshälsoorganisationen, WHO, medger nu att nya bevis pekar på att coronaviruset sprids luftburet i högre grad än man tidigare föreslagit.

Samtidigt betonar man vikten av att saken måste undersökas närmre.

– Det är uppenbart en droppsmitta, men kan i vissa situationer påminna om aerosolsmitta, säger Johan Carlson på Folkhälsomyndigeten.

I måndags publicerade drygt 240 forskare från 32 olika länder världen över ett öppet brev i tidskriften Clinical Infectious Diseases om att Världshälsoorganisationen (WHO) tydligare bör betona hur pass covid-19 kan spridas luftburet, via så kallade ”aerosoler”.

– Detta är definitivt ingen attack mot WHO utan en vetenskaplig debatt där vi kände oss tvungna att offentliggöra bevisen, som vi vill att de ska erkänna, sa en av undertecknarna, kemisten Jose Jimenez vid University of Colorado, till nyhetsbyrån Reuters.

Nu har WHO svarat på brevet.

Johan Carlson, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten.
Johan Carlson, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten.

WHO: Kan inte uteslutas

Organisationen medger att nya bevis pekar på att coronaviruset sprids luftburet i högre grad än man tidigare föreslagit, men säger samtidigt att detta behöver utredas ytterligare:

– Risken för luftburen smitta i offentliga sammanhang, särskilt i väldigt specifika förhållanden, där det är trångt, slutet, och dålig ventilation, som beskrivits, kan inte uteslutas, sa Benedetta Allegranzi, vid WHO:s tekniska avdelning för infektionsprevention, vid en pressbriefing i Genève under tisdagen.

Hon betonade dock att mer uppgifter behöver samlas in och tolkas i frågan innan man kan ge ett definitivt svar.

”Uppenbart droppsmitta”

Under gårdagen fick Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson frågan om uppgifterna i det öppna brevet. Han svarade då: 

– Det är ingen enkel matematik kring det här. Vore det så att luftburen smitta drev det här hade vi sett ett helt annat scenario bara i det här rummet. Det är uppenbart en droppsmitta. Men i vissa situationer, lägen, utrymmen kan vara något som påminner om aerosolsmitta, så är det. Men det är riktigt att som WHO rikta in sig på riktiga smittovägar här.

– Vi får se vad WHO svarar.

PODD Därför pratas det så mycket om T-celler

I diskussionerna kring människors immunitet mot covid-19 har allting handlat om antikroppar. Nu menar vissa forskare att det kan vara minst lika viktigt att vi pratar om det som kallas för T-celler. Så - vad är T-celler för någonting - hur skiljer de här sig från antikroppar - och varför menar vissa att de här T-cellerna tyder på att långt många fler är immuna mot covid-19 än vad vi tidigare känt till?

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE