Coronapandemin

Prins Carl Philip jobbar åt försvaret

Av: 

Benjamin Ekroth

NYHETER

Prins Carl Philip tjänstgör just nu hos Försvarsmakten.

Enligt hovets presschef Margareta Thorgren är det på prinsens egen begäran.

”Prinsen har ställt sig till FM:s förfogande, mot bakgrund av den officersbrist som råder”, skriver hon till Aftonbladet.

På grund av coronapandemin har prins Carl Philip ryckt in i det militära igen. Han är reservofficer med majors grad och tjänstgör sedan en dryg vecka i Försvarsmaktens högkvarter. Där är han placerad vid insatsledningens operativa ledningscentral, som leder och samordnar operativ verksamhet och insatser för samtliga stridskrafter, skriver hovet i ett pressmeddelande.

Just nu är det också från ledningscentralen som försvarets insatser under coronapandemin leds och samordnas. Försvaret stödjer bland annat Folkhälsomyndigheten med provtagning, tillhandahåller ambulanser med personal, intensivvårdsplatser och tillgängliga helikoptrar.

Prins Carl Philip tjänstgör nu vid Försvarsmakten.

I början av april besökte prins Carl Philip Försvarsmaktens högkvarter för att informera sig om hur arbetet med samhällsstödet under coronapandemin fortgår. Detta ledde till att prinsen själv nu ryckt in.

"Tjänstgöringen sker på Prinsens initiativ och tillkom efter det besök vid insatsledningen som Prinsen, på H.M. Konungens uppdrag, genomförde tidigare under våren", skriver hovets presschef Margareta Thorgren.

Carl Philips fru, prinsessan Sofia jobbar sedan tidigare frivilligt på Sophiahemmet i Stockholm. Efter en snabbutbildning hjälper hon till att avlasta ordinarie vårdpersonal.

– Prinsessan vill i den kris vi befinner oss i bidra med frivillig arbetskraft inom vården, har Margareta Thorgren sagt till Aftonbladet.

PODD Coronakritiken mot WHO – det handlar den om

Världshälsoorganisationen WHO har stått i krisens centrum sedan coronavirusutbrottet var ett faktum. Organisationen har kritiserats och hamnat i öppen konflikt med USA och Donald Trump. Vad handlar kritiken om - och hur påverkar det vårt sätt att hantera pandemin? Det pratar vi om i det här avsnittet av Aftonbladet Daily.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

ANNONS

Nu kan du köpa Muminmuggen Fiske till ett rabatterat pris hos Nordic Nest!

Extern länk från Nordic Nest

Gå till rabatten

Publisert:

LÄS VIDARE

Senaste nytt om coronaviruset

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

Prins Carl Philip

Försvarsmakten

Coronaviruset

Svenska kungahuset

Hovet (Kungahuset)