Instagramkonto kritiseras: Skämtar om homosexuella

avJasmin Lindberg

Ett konto på Instagram som följs av flera ordningsvakter anklagas för att sprida rasism och kränkande budskap.

– Man skämtar om arbetarklassen, om fattiga, de utsatta, man skämtar om dem som är homosexuella, säger Leandro Schclarek, doktorand vid Stockholms universitet till P3 Nyheter.

Instagramkontot som beskylls för att sprida memes om ordningsvakters vardag i kollektivtrafiken har väckt starka reaktioner. Kontot har hundratals följare och har under de senaste dagarna vuxit. Flera av följarna är ordningsvakter.

Inläggen är memes – ett internetfenomen som är en bild eller video med en tillhörande kort text. Memesen beskriver ordningsvakternas vardag på ett oseriöst sätt i kollektivtrafiken och kan till exempel handla om ”Adidaskrigare” som beskrivs som "smuts" och "färskingar" som är "gay".

– Man skämtar om arbetarklassen, om fattiga, de utsatta, och dem som är homosexuella. Det är på sårbara gruppers bekostnad, säger Leandro Schclarek Mulinari, doktorand vid Stockholms universitet till P3 Nyheter.

1 av 5 | Foto: Skärmdump Instagram

Ägarna bakom kontot – ”ett skämt”

I ett mail till P3 Nyheter har anställda på Stockholms länstrafik och vaktbolaget CSG varit kritiska till Instagramkontots innehåll.

"Vi har nolltolerans mot rasism", skriver Elin Lindström på Stockholms länstrafik i ett mejl.

En anställd på vaktbolaget CSG understryker även att det inte finns något som tyder på att medarbetare anställda av CSG specifikt är de som ligger bakom kontot.

Personerna bakom Instagramkontot, säger att det hela rör sig om "ett skämt" och vill inte kommentera saken vidare, uppger radiokanalen.

ARTIKELN HANDLAR OM

Rasism

Instagram