USA om oljeattacken: liknar en krigsförklaring

Uppdaterad 2019-09-19 | Publicerad 2019-09-18

Saudisk militär visade under onsdagen upp vapen som de anser bevisar att lran ligger bakom attackerna mot två oljeanläggningar.

Kort därefter beskriver USA:s utrikesminister Mike Pompeo angreppet som ”en krigshandling”.

–Det här är en attack av en omfattning vi aldrig har sett tidigare, säger han enligt CNN.

President Hassan Rohani har avfärdat anklagelserna om att Iran skulle ligga bakom lördagens attacker mot två saudiska oljeanläggningar. Trots det står Saudiarabien fast vid sitt utpekande.

Klockan 16.30, svensk tid, höll Saudiarabiens försvarsdepartement en presskonferens i huvudstaden Riyadh. Där visades förvridna vapen och bilder på anläggningarna.

– Vår undersökning visar att komponenter till missiler leder tillbaka till den iranska regimen, sa försvarsdepartementets talesperson överste Turki al-Malki.

Under presskonferensen, som sändes av flera internationella nyhetskanaler, visades 18 drönare och 7 kryssningsrobotar. Alla ska ha använts vid helgens oljeattacker. Den exakta avfyrningsplatsen är inte fastställd. Men enligt den saudisk militären har vapnen inte avlossats från Jemen.

– Attacken inleddes från norr och var utan tvekan från Iran, sa Turki al-Malki.

”En krigsförklaring”

Även USA står fast vid sina anklagelser mot Iran. Under onsdagen meddelade president Donald Trump att landet ”kraftigt” utökar sanktionerna mot Iran.

På Twitter skriver Trump att han har beordrat finansminister Steve Mnuchin att vidta åtgärden.

Kort därefter uttalade sig USA:s utrikesminister Mike Pompeo om attackerna mot de två oljeanläggningarna.

Han kallade angreppen för en ”iransk attack” och en ”krigshandling”. Uttalandet skedde ombord på ett plan på väg till staden Jidda i Saudiarabien, rapporterar CNN.

– Inga amerikaner dödades i den här attacken, men varje gång det sker en krigshandling av denna typen finns det en risk att det kan hända, sa Pomeo och fortsatte sedan:

– Det här är en attack av en omfattning vi aldrig har sett tidigare.

Avfärdar anklagelserna

Det var i lördags som tjock svart rök steg från oljeanläggningarna i Abqaiq och Khurais, som tillhör statliga saudiska oljebolaget Aramco.

Attackerna ska ha slagit ut hälften av Saudiarabiens oljeproduktion.

Enligt Huthirebellerna har de genomfört angreppen med hjälp av drönare, men både USA och Saudiarabien har pekat ut Iran som ansvarigt.

Anklagelser som president Hassan Rohani har tillbakavisat. Enligt honom är utpekningen snarare ett sätt att smutskasta och sätta press på Iran.

– Vi vill inte ha konflikt i regionen. Vem startade konflikten? Inte jemeniterna. Det var Saudiarabien, Förenade Arabemiraten, USA, vissa europeiska länder och den sionistiska regimen (Israel), sa Rohani i ett tidigare videouttalande via iranska medier.

PODD: Efter attackerna: Det kan hända med det svenska bensinpriset

I nyhetspodden Aftonbladet Daily pratar vi om drönarattackerna mot oljeanläggningar i Saudiarabien, och om vad det kan innebära i Sverige.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify

Eller ⬇️ klicka på PLAY-knappen