Protesterna efter George Floyds död

Tiotal gripna efter Black lives matter-demonstration

Stor polisinsats mitt i city

Av: 

Sophie Tanha

Jakob Andersson

Lina Thorén

Nora Fernstedt

NYHETER

Arrangörerna hade tillstånd att samla 50 personer för en fredlig protest i Göteborg. Det kom tusentals.

Efter att polisen upplöst demonstrationen blev det stökigt med stenkastning, slagsmål och skadegörelse.

Ett tiotal personer har gripits – och fler lär det bli, säger polisen.

Vid midnatt hade det lugnat sig i centrala Göteborg. Då var ett tiotal gripna och ytterligare ett 30-tal hade omhändertagits av polisen.

Anmälningar har gjorts gällande ett tjugotal olika brottsrubriceringar, bland annat våldsamt upplopp, skadegörelse, misshandel, blåljussabotage, våld mot tjänsteman och våldsamt motstånd.

– Men det kommer troligtvis att förändras till imorgon, när vi gått igenom allt material och övervakningsfilmer. Då kommer vi ha en bättre lägesbild, säger Thomas Fuxborg vid Göteborgspolisen.

Fredligt – till en början

Demonstrationen på Heden skulle enligt arrangörerna vara fridfull. Deltagare uppmanades hålla avstånd till varandra och följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Strax efter starttiden 14:00 hade nästan 3 000 personer dykt upp på platsen. För många, konstaterade polisen, och beslutade att demonstrationen skulle upplösas.

Inledningsvis hyllades arrangemanget.

– Folk har varit väldigt lyhörda, arrangörerna har levt upp till förväntningarna och där utöver. Väldigt fredligt och inga gripanden, så all eloge till alla som deltar, sa polisen Christer Fuxborg.

Ett par timmar senare lät det annorlunda.
Det hade det blivit rejält stökigt på Göteborgs gator. Protesterna fortsatte på Avenyn och i stora delar av centrala Göteborg med skyltar i luften och slagord som skanderades.

– Det är inte fridfullt längre. Det är rusningar fram och tillbaka och demonstranter har tagit sig friheten att kasta saker och ge sig på polisen med sparkar och slag. Det fredliga har gått över till någon form av frustration eller jag vet inte vad vi ska kalla det, kommenterade Christer Fuxborg då.

Ett antal personer sparkar på en polisbil på Avenyn, i centrala Göteborg.

Fullt slagsmål i Bältspännarparken

I Bältspännarparken, dit demonstranterna återvände efter att ha tågat genom centrala Göteborg, blev det våldsamt. Aftonbladets reporter på plats, Jakob Anderssson, rapporterade om hur maskerade personer kastade blommor, buskar och stenar. Bråk och slagsmål uppstod.

En polis fick ett knytnävsslag i ansiktet och Aftonbladets team fick backa för att inte träffas av vinande stenar och rökfacklor. Det ska även ha kastats flaskor mot polisen, men ingen polis ska ha skadats allvarligt.

”Inte stolt att vara göteborgare nu”

Vid 18-tiden hade hetluften förflyttats till Brunnsparken, där en folksamling gick till attack mot polisen gång på gång. Smällare fyrades av och någon klängde sig fast bak på en rullande polisbil medan folk runtomkring hurrade.

– Det här är enligt vår uppfattning individer som är här för att förstöra, sa Christer Fuxborg.

”Ungdomar som visar frustration”

Fem timmar efter att demonstrationen upplösts var det fortfarande stökigt på Göteborgs gator.

Kravallpolis i vita hjälmar och ridande polis möttes av skrik och stenkastning från folkmassan. Stämningen var hätsk. Fönsterrutor krossades.
Planteringar och butiker vandaliserades.

– Ja de har pangat rutor. Vi vet hur butikerna haft det svårt under coronatiderna och så blir det en sån här försäkringsfråga som kostar dem flera tusen kronor att betala, säger Christer Fuxborg.

Han fortsätter:

– Just nu känner jag mig inte så himla stolt över att vara göteborgare.

Fortsatte under kvällen

Strax efter klockan 20 ägde mer skadegörelse rum i Göteborg. Detta i det fortsatta tumultet som bröt ut efter en demonstration mot rasism.

Polisen uppskattade då att ungefär ett hundra personer fortfarande var ute på gatorna.

– Sen är ju många av dem nyfikna bara, inte alla är där för att skapa oreda, säger Christer Fuxborg.

Kan demonstrationens arrangörer komma att misstänkas för brott?
Det här har inget alls med demonstrationen att göra. Det är folk som passar på att ta sig friheten att göra den här typen av våldsinverkan. Det har vi varit med om tidigare, vi har varit väl medvetna om situationen. Kollegor ute har identifierat många av våra ungdomar från förorterna i Göteborg.

Efter demonstrationer världen över med stora samlingar i både Stockholm Malmö har protesterna mot rasism och polisbrutalitet nu nått Göteborg.
Efter en dryg halvtimmes demonstration uppmanade arrangörerna demonstranterna att upplösa sig och lämna platsen. Människor började direkt röra sig bort från platsen.
Polisen har inlett en särskilt händelse inför Black lives matter-demonstrationen på Heden i Göteborg. Redan innan den har dragit i gång är flera hundra personer på plats.
Black lives matter-demonstration i Göteborg.

PODD Protesterna i USA och George Floyds död

Nyhetspodden Aftonbladet Daily handlar demonstrationerna i USA, gäst är Wolfgang Hansson.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

ANNONS EXTERN LÄNK

Missa inte: Den nya muminmuggen för 2021 finns hos Cervera – beställ här!

Cervera

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Protesterna efter George Floyds död

ÄMNEN I ARTIKELN

Protesterna efter George Floyds död

Black lives matter

Demonstration

Göteborg