Maja, 31, målade om klassisk kalender för dotterns skull

Av: Joanna Górecka

Publicerad:
Maja Frykholm med fyraåriga dottern Liv.
Foto: Privat
Maja Frykholm med fyraåriga dottern Liv.

Maja Frykholm, 31 tyckte inte att familjekalendern i dotterns rum representerade hennes familj – eller Sverige. Så hon fattade penseln och gav den klassiska kalender en ny skrud med mer mångfald. Något som uppmärksammats på social medier och hyllats av många.

– Jag hoppas att min dotter kan växa upp i ett samhälle som kommer att bli mer accepterande och bättre på att uppmärksamma olikheter av olika slag.

Många känner nog igen de nostalgiska årstidsbilderna med glada barn i vackra landskap som kännetecknar Kerstin Frykstrands klassiska familekalender. 31-åriga mamman Maja Frykholm från Uppsala är själv uppväxt med kalendern.

– Den präglas en romantisk kärnfamiljsstämning med blonda och blåögda lintottar som springer runt genom ett idylliskt Sverige under alla årstider. Jag hade den när jag var liten i mitt rum. Jag reflekterade då inte så mycket över att den gav en ganska uniform bild av Sverige och familjelivet, men en kväll i maj när jag skulle natta min dotter Liv föll min blick på kalendern och då såg den med nya ögon.

Maja berättar att det plötsligt slog henne som skevt att alla barnen i kalendern såg likadana ut.
– Liv är fyra år gammal. Jag är från Sverige och Livs pappa är från Mocambique. Trots att hon är så liten har jag redan funderat mycket på den rasism som finns i Sverige och hur det kommer att påverka henne. Jag vet ju att det kommer att göra det, mer eller mindre.

Foto: Privat
Maja målade om i klassikern – för dotterns skull.

"Media är otroligt kraftfull"

Maja ville att Liv skulle känna igen sig i kalendern som hängde på hennes rum. Hon började med att måla om flickan på illustrationen för maj månad. Majflickan fick ett stort afro istället. Sen målade hon om fler månader. Maja gjorde om barnen på olika sätt, någon fick lila hår, någon fick krulligt, någon fick en ny ögonfärg.

– Det handlar inte om att förstöra utan om att uppdatera, förklarar Maja.

Det har varit viktigt för henne att dotter ska känna sig sedd och representerad, att hon ska känna samhörighet och tillhörighet. Och en viktig del i det är media, menar mamman.

– Det är viktigt med böcker, film och tv, allt som barn insuper. Media idag är otroligt mäktigt och barn påverkas väldigt mycket. Man ska inte underskatta hur kraftfull och viktig en bild är. Men det har blivit bättre på flera plan! Barnböcker tycker jag har gjort ett uppsving. Det finns flera förlag som kommer ut med bra, normkritiska böcker. Där har det blivit en större medvetenhet.

Foto: Privat
Bild ur Kerstin Frykstrands klassiska familekalender som Maja målat om.


Hyllad av många

Den ommålade kalendern uppmärksammades av Majas vän, konstnären, programledaren och influencern Stina Wollter som lade upp en bild av Majas uppdaterade kalender på sin Instagram.

– Jag fick väldigt mycket positiva reaktioner och kärlek efter det. Många ville till och med köpa den, många var jätteexalterade. Det här gjorde jag bara med exemplaret vi har hemma och jag har inget syfte att masskopiera, men det fick upp mina ögon för att det finns en stor efterfrågan på media för barn som ger en representation av samhället. Det här kanske leder till något annat projekt i framtiden, vem vet?

Hon avslutar:
– Min uppmaning till andra föräldrar är: granska vad barnen läser och tittar på, byt namn på karaktärerna ibland om de bara heter ”Olle” och ”Sara”. Jag hoppas att samhället kommer att bli mer accepterande, uppmärksamma rasism mer och lyfta olikheter av olika slag. Jag hoppas att Liv ska känna sig representerad när hon växer upp. Hon ska slippa få frågor om var hon är ifrån, hon ska slippa känna sig som en främling – hon är lika svensk som jag och alla andra här.

Publicerad: