Hemliga spåret i Engströmutredningen: Stay Behind

Chefsåklagare Krister Petersson utesluter inte att Skandiamannen hade medhjälpare.

Framför allt har polisen undersökt om Stig Engström agerade på uppdrag av den paramilitära gruppen Stay Behind som hade kontor i Skandiahuset.

– Vi har tittat på om den organisationen som sådan varit lagd åt att utföra vissa arbeten, säger chefsåklagare Krister Petersson.

Stay Behind-grupperna stöttades i hemlighet av staten – och skulle agera bakom fiendens linjer i händelse av ett sovjetiskt anfall.

I flera år har röster höjts för att gruppens paramilitära verksamhet måste granskas med koppling till mordet på Olof Palme.

Chefsåklagare Krister Petersson säger att man under senaste åren genomfört en djuplodande undersökning av Stay Behind-verksamheten.

Chefsåklagare Krister Petersson.
Chefsåklagare Krister Petersson.
Skandias huvudkontor på Sveavägen i Stockholm.
Skandias huvudkontor på Sveavägen i Stockholm.

Vill inte prata

Att organisationen hade sitt huvudkontor i just Skandiahuset beskriver Krister Petersson som ”mycket intressant”.

– Vi har ju tittat efter finns det utlöpare eller avarter inom Stay Behind, eller personer som ingår där? Är det personer som har skaffat sig en egen agenda eller är organisationen som sådan lagd åt att göra vissa arbeten? Men dels så har de här personerna inte varit väldigt sugna på att prata om verksamheten i Stay Behind och dels så har Stay Behind officiellt haft en så att säga samhällsbevarande uppgift så sett för sig så är det ingen terroristgrupp eller så som hotar rikets säkerhet, säger Krister Petersson.

Målet med Stay Behind-utredningen har varit att hitta trådar som leder till Stig Engström – eller något som pekar på att han haft samröre med de hemliga grupperingarna.

– Vid den här tidpunkten så rörde det sig i samhället en hel del underliga figurer med extrema åsikter som kunde tänkas utgöra en fara för rikets säkerhet. Vi har vänt oss till Säpo för att få information kring personer som vi vet har ingått i vissa nätverk för att försöka skapa oss en bild av dem för att se om de kan leda oss vidare mot den utpekade personen, säger Krister Petersson.

Olof Palme den 1 maj 1985.
Olof Palme den 1 maj 1985.
Stig Engström, känd som ”Skandiamannen”.
Stig Engström, känd som ”Skandiamannen”.

”Var inte övervakad”

Aftonbladet har tidigare rapporterat om att Palmegruppen undersökt vittnesmål om Stay Behind-spaning mot mål i centrala Stockholm under mordkvällen. Utredningen har fortsatt under Krister Peterssons ledning men enligt åklagaren har man inte kunnat knyta dem till brottsplatsen vid tidpunkten för mordet.

– Vi har ägnat en hel del tid åt det här och det närmaste vi har kommit är att Stig Engström jobbade i samma hus som Stay Behind hade kontor.

– Därmed inte sagt att jag kan utesluta det helt och hållet.

Under årens lopp har vittnesmål om män med walkie-talkies gång på gång dykt upp kring Palmeutredningen. Men Krister Petersson tror ändå inte att Olof Palme var övervakad.

– Det har utretts genom tidigare utredningar och där har man sagt att det finns inga tecken på att han var övervakad. Dessutom kan man fundera kring om han var övervakad för att man planerar att utföra ett attentat mot honom, varför väljer man då den här platsen som ingen kände till? Varför tog man inte något ställe där han brukade röra på sig?

Säpo: Inga kommentarer

Krister Petersson tog under onsdagen beslut om att lägga ner Palmeutredningen med den formella motiveringen: ”Den misstänkte har avlidit”. Därmed avslutas också alla utredningsåtgärder i Palmeutredningen, trots att åklagaren under presskonferensen slog fast att man inte kan utesluta att den utpekade gärningsmannen hade en eller flera medhjälpare.

Säkerhetspolisen har inte velat låta sig intervjuas om sitt arbete med Palmeutredningen men uppger i en mejlkommentar på onsdagen:

”Säkerhetspolisen har kontinuerligt lämnat över material till utredningen. Det är åklagaren som lett utredningen som får göra bedömningen vilken betydelse materialet som har lämnats över från Säkerhetspolisen har haft för utredningen.”

Publisert:

LÄS VIDARE