Polisen om mordutredningen: Har beslagtagit ett vapen

Höll presskonferens efter dödsskjutningen av småbarnsmamman i Ribersborg

Av: Gustaf Tronarp

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

MALMÖ. Polisen har beslagtagit ett misstänkt mordvapen – men jakten på gärningsmannen går vidare med full styrka.

Under en presskonferens vädjade biträdande polischefen Mattias Sigfridsson om hjälp från allmänheten i utredningen av dödsskjutningen på Ribersborg.

– Vi är tacksamma om människor som kan veta något hör av sig.

Det var några minuter före klockan 10 på måndagsförmiddagen som skotten ekade i bostadsområdet Ribersborg i centrala Malmö. Flera personer blev vittnen till hur en maskerad man dödade en kvinna i 30-årsåldern som var på promenad med sitt lilla barn.

På måndagskvällen greps en man misstänkt för medhjälp till mord och grovt vapenbrott. Mördaren är dock fortfarande på fri fot.

– Rubriceringen ”medhjälp” indikerar att det finns fler gärningsmän, sa vice chefsåklagare Anna Palmqvist under en presskonferens på tisdagsförmiddagen.

Palmqvist bekräftade också att polisen har beslagtagit ett vapen i utredningen.

– Det är ett misstänkt mordvapen.

Åklagare och polis förtegna

Mannen är i 20-årsåldern och greps odramatiskt på en plats i Skåne. Han är känd av polisen sedan tidigare. Åklagaren ville under presskonferensen inte bekräfta att vapnet hittades i samband med att han greps.

– Några sådana detaljer kan vi inte kommentera i nuläget. Vi är i ett tidigt skede, och vill inte riskera att påverka utredningen eller eventuella vittnen. Därför är det inte mycket som vi kan bekräfta, sa Anna Palmqvist.

Hon uppmanade allmänheten att avstå från att sprida rykten om händelsen.

– Vi vill inte att det sprids massa spekulationer kring gärningsmän och motiv och annat. Det är sådant som utredningen ska klarlägga. Vi arbetar brett och förutsättningslöst. 

Den anhållna mannen företräds av advokat Therese Stålnacke.

– Jag har inga kommentarer över huvud taget, säger hon.

Vädjar om tips

Mattias Sigfridsson, biträdande chef för Malmö polisområde, uppgav att det pågår en intensiv jakt på gärningsmännen.

– Det är ett omfattande arbete, och det kommer att ta tid att lägga alla pusselbitar.

Polisen har förhört ett stort antal vittnen. Men utredarna vill gärna komma i kontakt med fler personer som kan ha upplysningar att lämna.

– Vi är tacksamma om fler som kan veta något hör av sig. Det krävs inte att man sett eller hört gärningen, låt oss avgöra vad som är viktigt, sa Mattias Sigfridsson.

Småbarnsmamman var i sällskap med sitt barns pappa när hon dödades. Han har ett kriminellt förflutet, och polisen arbetar nu för att ta reda på om det kan ha någon koppling till mordet.

– Det är alldeles för tidigt att spekulera kring motivbilder. Vi utreder händelsen brett, och det kommer att ta tid att kunna ge en bild av skeendet, sa Mattias Sigfridsson under presskonferensen.

Malmö-polisens presskonferens

Laddar Live Upplevelse
1 av 7 | Foto: KRISTER HANSSON
Polisen håller pressträff om det mordet på kvinnan i Malmö.
Publicerad:

LÄS VIDARE