Mordet på Ndella Jack, 18, i Vällingby

Ndella Jack, 18, sköts till döds i lägenheten i Vällingby

”Hon togs ifrån oss alldeles för tidigt”

Av: 

Adam Westin

NYHETER

Polisen misstänker att gärningsmännen var ute efter att skjuta ihjäl hennes man. I stället dog Ndella Jack, 18, från Fisksätra i södra Stockholm.

Familjen har lämnats med tusen frågor och en obeskrivlig sorg.

– Varför sköt de henne? Vad gör polisen? Varför låter de folk ha automatvapen? Det är frågor som min 10-åriga dotter ställer till mig, säger pappan Pa-Modu Jack.

Ndella Jack, 18, var född och uppvuxen i Fisksätra, som är en sjönära förort längs Saltsjöbanan i Nacka kommun. Två dagar efter Ndellas död har vänner och familj samlats på Folkets hus för att hedra hennes minne.

Pappan Pa-Modu Jack berättar att han överallt ”ser fönster” till Ndella.

– Om jag hör någon säga ’pappa’, då hör jag det med hennes röst. När jag ser Ndellas kompisar så letar jag efter henne, som att jag hallucinerar, är hon där? Och när min 10-åriga dotter frågar om hennes syster verkligen är död, då börjar jag också gråta. Man kan inte tro på det, men man måste acceptera det, säger Pa-Modu och fäller en tår.

”Var en underbar kvinna”

Telefonen ringer ständigt och människor strömmar till Folkets hus för en minnesstund som ska hållas senare på kvällen. Ndella Jack brukade ofta vara här.

– Ndella var en underbar kvinna som togs ifrån oss alldeles för tidigt. Vi är alla i stor sorg, säger en nära vän till Ndellas mamma och systrar.

Pa-Modu berättar om sin dotter.

Ndella Jack, 18. Bilden togs i Gambia, som hon besökte för första gången i december förra året.

Foto: Privat

– Ndella var väldigt omtyckt överallt här. Hon var väldigt snäll men också stark, alla litade på henne. Så jag kallar henne för drottningen... Ja, det var Ndella.

Ndella Jack och hennes familj kommer från Gambia, där hon gifte sig tidigare i augusti. Aftonbladet har rapporterat att mannen, som är i 35-årsåldern, har avtjänat fängelsestraff för grova brott.

Liknande fall i Malmö

Under natten mot onsdag besköts lägenheten i Råcksta i Vällingby där de båda befann sig. Grannar hörde ljudet av automatvapen, och bilder från platsen visar att gärningsmännen skjutit in genom fönstret till en balkongdörr.

När polis och ambulans kom fram ska mannen ha sagt att det var honom de varit ute efter att döda.

Gärningsmännen är ännu på fri fot.

– Förut kanske man gick och slogs när det var konflikt. Sedan var det med kniv. Nu är det pistoler och automatvapen. Samhället måste börja förändras, säger Pa-Modu Jack.

Det har varit en blodig vecka i Sverige. Två dagar före mordet på Ndella sköts en kvinna till döds på öppen gata i centrala Malmö, när hon höll sitt nyfödda barn i famnen.

Skjutningarna har väckt stor samhällsdebatt. Pa-Modu tar upp att kung Carl XVI Gustaf och kronprinsessan Victoria uttalat sig, och även träffat polisen.

– Det betyder att skjutningen av Ndella har väckt ett annat medvetande om våldet. Att man måste ta ansvar.

”Skulle gå till Skansen”

Pa-Modu Jack jobbar inom hemtjänsten men har film och animation som sin stora passion. Ndella var en karaktär i filmen som han gjort, och de brukade prata om ifall Ndella skulle bli skådespelerska.

– Jag brukade säga att hon är en stjärna. Men hon var ung, man vet inte vad framtiden skulle ge henne. Skådespelare är bara en del, kanske hade hon en bredare tanke.

Men Ndella Jack rycktes bort innan hon ens gått klart gymnasiet. För Pa-Modu blir smärtan som tydligast när han pratar med sin yngsta dotter.

– Hon frågar mig, ’är det verkligen sant att hon är död?’ Hon börjar ställa frågor, och säger att Ndella hade lovat att de skulle gå på Skansen tillsammans. Men hon är död. Så är det.

PODD: Experten om det svenska skjutvåldet: ”Sticker ut”

I nyhetspodden Aftonbladet Daily pratar vi med Manne Gerell om de uppmärksammade morden i Malmö och Vällingby.

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför lån med Advisa - låna pengar enkelt och sänk din ränta

Advisa

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify

Eller ⬇️ klicka på PLAY-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE

OISÍN CANTWELL: Två mycket ovanliga mord på kvinnor

ÄMNEN I ARTIKELN

Mordet på Ndella Jack, 18, i Vällingby

Vällingby

Mord

Brott

Stockholm