Nya uppgifter visar högre dödstal

Men eftersläpningen uppges inte vara lika hög längre: ”Vi kör nu antalet smittade mot dödsregistret”

Publicerad 2020-04-05

Reviderade officiella dödssiffror vittnar om att antalet döda i covid-19 hittills har varit klart högre än tidigare rapporterat.

Det framgår av en granskning som TT har gjort – där delar nu har ifrågasatts och rättats av nyhetsbyrån.

– Vi kör nu antalet smittade mot dödsregistret. Viss eftersläpning kan det vara, men inte alls lika stor som det har varit tidigare, säger statsepidemiolog Anders Tegnell till Sveriges Radio.

Rättad: I en tidigare version fanns en siffra om ett förmodat antal döda i dag. Den siffran saknar grund.


Varje dag presenterar Folkhälsomyndigheten de senast rapporterade dödsfallen i coronapandemin, uppgifter som snabbt blir stora nyheter. Myndigheten påpekar hela tiden att totalsiffran inte är dagsaktuell och väntas öka.

Nu finns reviderade, uppdaterade siffror från myndigheten. De visar att dödstalet, dag för dag, har varit betydligt högre än de tidigare uppgifterna.

Exempelvis den 25 mars redovisades att den dittills inrapporterade totala dödssiffran i covid-19 var 42. Men efter revidering var den egentligen 97 redan då. Dagen efter rapporterades 66 avlidna, men efter revidering 124. Och ungefär så håller det på.

Folkhälsomyndigheten presenterar dagligen dödstal, men efter en vecka visar korrigerade uppgifter hittills att antalet avlidna i covid-19 är avsevärt högre. Arkivbild.
Folkhälsomyndigheten presenterar dagligen dödstal, men efter en vecka visar korrigerade uppgifter hittills att antalet avlidna i covid-19 är avsevärt högre. Arkivbild.

"Döljer inget"

På lördagen rapporterades att 373 hittills har dött.

I en text från TT som Aftonbladet publicerade under söndagsmorgonen skrevs att 373 hittills har dött men att den verkliga siffran skulle visa sig vara cirka 750 döda på grund av eftersläpning i rapporteringen. Något som inte stämmer.

"Spekulationen om dubblade dödstal saknar grund. På lördagen rapporterades att 373 hittills har dött. Hur den siffran kommer att se ut när den revideras i takt med att bekräftade döda räknas är oklart", skriver TT.

Statsepidemiolog Anders Tegnell hymlar inte med att statistiken släpar efter, och att även de senaste totalsiffrorna kommer att stiga. Men kanske inte till det dubbla, som exempelvis den 26 mars.

– Jag tror inte det. Nu jobbar vi med det här mer systematiskt. Då borde eftersläpningen bli mindre, säger han.

Med andra ord hittar förhoppningsvis myndigheten uppgifterna och presenterar dem snabbare än tidigare, enligt Tegnell.

”Kör mot dödsregistret”

– Det är absolut inte så att vi försöker dölja någonting. Men vi får heller inte skapa en felaktig bild av att det finns en massa dödsfall därute som vi inte hittar. Vi hittar dem, men ibland hittar vi dem lite sent, säger Tegnell.

Till Sveriges Radio utvecklar han resonemanget.

– Vi kör nu antalet smittade mot dödsregistret. Viss eftersläpning kan det vara, men inte alls lika stor som det har varit tidigare.

SR: Kan det egentligen ligga på 500 eller något sådant?

– Det har jag väldigt svårt att tro, jag tror att det handlar om ett tiotal hit eller dit. Vi vet att de sista dagarna är osäkra, men går vi tillbaka två, tre dagar så blir siffrorna väldigt säkra.

"Olika faser"

Enligt internationell statistik hade Sverige på lördagen 37 hittills rapporterat döda per miljon invånare, Danmark 28, Norge 11 och Finland 5.

Tegnell säger dock att internationella jämförelser av dödsfall är väldigt svåra. Olika länder, även i Norden, anger dödsorsak på olika sätt. Ingen vet heller om skillnaderna i Norden beror på att olika länder vidtagit skilda åtgärder, enligt statsepidemiologen.

– Men jag hade just ett möte med mina nordiska kollegor och vi befinner oss definitivt i olika faser, säger han.

Sverige är säkert några veckor före exempelvis Finland, enligt Tegnell.

LÄS VIDARE