Nyheter

Därför syns mystiska ljusprickar över himlen

Av: 

Adam Westin

NYHETER

De senaste dagarna har många sett prickar av ljus segla över himlavalvet.

Det är nya internet-satelliter som just nu ligger i bana över södra Sverige.

– När jag såg hur många det var tänkte jag att det var skumt, säger Toni Lajsner som filmade.

Aftonbladet har de senaste dagarna fått spridda rapporter från människor som sett ett mystiskt ljusfenomen över himlen.

”Vi sitter i bubbelbad i Linköping och det är invasion av ljusfenomen på himlen. Ser ut som satelliter. Vi har räknat till cirka ett 60-tal. Vad händer?” skrev en läsare på måndagskvällen.

Ljusprickar i långa rader

Mycket riktigt är det satelliter som setts på nära håll i södra Sverige under de senaste dagarna. Rymdstyrelsen gick i går ut och informerade.

“Har du sett något konstigt på himlen på sistone? Ljusprickar som rör sig snabbt över ditt huvud, ibland i par eller till och med i en lång rad tiotals åt gången. Då har du nog med största sannolikhet lyckats få en glimt av Starlink-satelliterna” skriver myndigheten.

Projektet syftar till att med tusentals satelliter leverera internetuppkoppling över jorden, som ska vara likvärdig oavsett om man står på Grönlands inlandsis eller i en tätort.

”Ganska härligt”

Teleskopägaren Toni Lajsner noterade fenomenet i går.

– Jag har aldrig sett satelliter på det här sättet innan. Det är sällan vi har så klart väder att man kan se dem, och det kändes som de var ganska nära. Det var ganska härlig känsla, säger Toni Lajsner.

Just nu är det satelliterna Starlink 3 som rör sig i en bana som gör dem synliga i södra Sverige. 297 Starlink-satelliter är uppe i rymden men företaget SpaceX mål är 42 000.

Satelliterna är tänkta att sättas i drift i USA och Kanada i år, och i resten av världen under 2021, skriver Rymdstyrelsen.

ANNONS

Glöm inte mors dag – skicka en vacker bukett med choklad! Beställ hos Interflora här.

Extern länk från Interflora

Beställ nu

SpaceX skickar upp Starlink-satelliter (arkivbild).
Publisert:

LÄS VIDARE

Flygande trekant – fortfarande olöst fall