Anmärkningar mot krogar efter helgträngsel

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Vårsolen lockade ut Stockholmarna i helgen. Här köar folk till en glasskiosk på söndagen.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Vårsolen lockade ut Stockholmarna i helgen. Här köar folk till en glasskiosk på söndagen.

Vårsolen lockade ut stadsborna i helgen – trots Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Fullpackade lokaler ledde till flera anmärkningar av miljöförvaltningen.

Men de flesta sköter sig, såväl i Stockholm som i Göteborg och Malmö.

Under helgen har det rapporterats om trängsel på barer och restauranger i Stockholm.

"Vi kunde med lätthet konstatera att ett flertal krogar hade långt över det rekommenderade antalet gäster", skrev polisen i Södermalm bland annat på sin Facebook-sida i helgen.

Men när det kom till kritan var det inte så farligt. Under lördagen gjorde miljöförvaltningen i Stockholm kontroller, bland annat efter rapporter från polisen, på 29 krogar, restauranger och caféer. Fem av dem fick anmärkningar.

– Framför allt berodde anmärkningarna på att vi tyckte att det var för trångt mellan borden och stolarna. Men inspektörerna har hela tiden en dialog och tittar över lokalerna, det kan vara så att man kommenterar att det är för mycket folk som står i kö till toaletterna till exempel, säger Peter Brådenmark, talesperson för miljöförvaltningen.

Ger effekt

Restauranger riskerar att förlora tillståndet om man inte efterföljer de nya reglerna om trängsel, som bland annat säger att besökare ska äta och dricka sittande vid bord och hålla avstånd till varandra. Samma regler gäller såväl inomhus som för uteserveringar.

Innan det blir aktuellt görs dock en uppföljning av de restauranger som fått anmärkningar – och hittills har samtliga som följts upp vidtagit adekvata åtgärder.

– Vi har väldigt bra dialog med verksamhetsföreträdarna och ser att de har vidtagit åtgärder när vi kommer tillbaka. Så det ger effekt, säger Peter Brådenmark.

Sedan den 7 april har miljöförvaltningen gjort totalt 210 kontroller, av dem har 33 fått anmärkningar.

– Det ser positivt ut generellt sett, säger Peter Brådenmark.

Klagomål i Malmö

Även i Malmö har soldyrkare flockats på uteserveringar – så till den grad att miljöförvaltningen fått in flera klagomål om trängsel på krogar på Lilla torg och Möllevångstorget. Men när man sedan gjorde kontroller i fredags var det bara en verksamhet som inte fick godkänt.

– När vi var där var det inga problem med trängsel och vi tyckte att det såg bra ut. Men det är en ögonblicksbild, två timmar senare kan det vara ett annat läge. Det är det som är svårt med att göra kontroller och följa upp den här typen av föreskrifter, säger Arvid Nordlander på miljöförvaltningen i Malmö.

Totalt kontrollerades mellan 15 och 20 krogar. Arvid Nordlander understryker vikten av att som restaurangägare fortsatt ta situationen på allvar.

– Det är jätteviktigt. Även besökare måste visa stor respekt för andra gäster och hålla avstånd. Ser man att det är mycket folk på ett ställe ska man inte bidra till trängseln, utan välja en annan plats eller en annan tidpunkt att komma tillbaka, säger han.

Allvarliga brister i Göteborg

I Göteborg kontrollerades nästan 140 verksamheter under helgen, rapporterar Sveriges Radio Ekot. Resultatet visade på allvarliga brister hos fyra verksamheter, och mindre allvarliga hos ytterligare 20.

– Det är trängsel på uteserveringar, främst under tiden då solen är uppe. Då sitter man tätt på varandra. Det är också en avsaknad av skyltning och anslag med information om att hålla avstånd, säger Angelica Winter, avdelningschef på miljö- och hälsoskyddsförvaltningen i Göteborg, till Ekot.

Flera av verksamheterna åtgärdade dock bristerna så fort de uppmärksammades.

ANNONS

Storsäljare

Malmö

Köp en deal, spara upp till 90%

Publicerad:

LÄS VIDARE