Erkände körkortsfusk – frias av tingsrätten

avLindah C Mohlin

NYHETER

Männen fuskade på sina teoriprov när de skulle ta körkort och åtalades.

Men nu frias båda i tingsrätten – trots att de erkände.

– Det är oroväckande att det blir på det här viset, säger Bengt Olsson, presschef på Trafikverket.

Aftonbladets och Viafrees granskande program 200 sekunder har kartlagt körkortsfusket – och hur fuskare kan återkomma gång på gång utan att det får några konsekvenser.

Trafikverket har försökt komma åt fusket på ett antal olika sätt, bland annat genom att körkortstagaren får intyga på heder och samvete att genomföra provet utan att fuska.

Åtgärden infördes för att fusket enklare skulle kunna brottsrubriceras.

Men det verkar inte hjälpa.

Fuskare friades

Nu har två män friats av Gävle tingsrätt efter att ha åtalats för osann försäkran.

Männen ertappades med hörsnäckor, kamera och mobiltelefoner i samband med ett teoriprov och båda erkände att de fuskat. En av männen hade dessutom 10 000 kronor i kontanter som han skulle betala till en okänd när han skrivit godkänt på teoriprovet.

Men trots det så dömdes de inte eftersom tingsrätten ansåg att kravet på försäkran i Trafikverkets förarprov inte är grundat i lag.

”Det är oroväckande”

– De har ju erkänt att de gjort det här och allting. Det är oroväckande att det blir på det här viset, säger Bengt Olsson, presschef på Trafikverket.

Trots att ni satt upp nya regler så är det alltså fritt fram att fuska?

– Ja, det är det som är problemet. Vi skulle gärna vilja kunna ha möjlighet att till exempel neka under en period framöver och liknande.

Den här regeln är förgäves?

–Ja, den blir kontraproduktiv. Det är tvärtemot intentionerna vi har att hålla efter.

Ni har inga medel att ta till?

– Det vi får göra är att vända oss till Transportstyrelsen, det är de som utför de här proven för. Så får vi se om de kan hjälpa oss med den juridiska frågan i det hela.

200 sekunder är Aftonbladets och Viafrees tv-program för snabba gräv. Robert Aschberg, Kristina Edblom och Lindah Mohlin synar maktmissbruk, samtidsfenomen och enskilda fall som väcker känslor.

SÅ TIPSAR DU 200 SEKUNDER

Enkelriktad gata – trafikregeln många missar 00:26
ARTIKELN HANDLAR OM

Körkort

Brott

AB Voice