Busskraschen i Härjedalen

”Tre familjer har förlorat sina barn”

Av: 

Josefin Silverberg

NYHETER

Fredrik Almqvists dotter Stina överlevde busskraschen i Härjedalen.

Tre av hennes kamrater dog, nu frias föraren på alla åtalspunkter av Borås tingsrätt.

— Oavsett kommer barnen inte tillbaka men hur gör vi för att det här inte ska ske igen, det är viktigast för mig, säger Fredrik Almqvist.

Tre ungdomar dog och 38 skadades när en dubbeldäckarbuss åkte av vägen nära Sveg i april 2017. I dag friar Borås tingsrätt föraren på alla åtalspunkter, vållande till annans död, vållande till kroppsskada och oaktsamhet i trafik.

Så här skriver tingsrätten i sin samlade bedömning om vad som orsakat olyckan:

”Det är emellertid inte visat och har inte heller påståtts att han har somnat vid ratten. Tvärtom talar det mesta för att den tid under vilken XX tappade koncentrationen inte var mer än någon eller några sekunder. Detta var emellertid tillräckligt för att bussen med i vart fall något hjul skulle lämna samma väg han körde på. Vägens utformning med smala körfält och vägrenar i kombination med djupa diken medförde i den situationen att XX tappade kontrollen över bussen. Den höga hastighet som han körde i bidrog till såväl att olyckan inträffar som till att konsekvenserna av den blev så allvarliga”.

Stina Almqvist tröstas av pappa Fredrik.

”Planeringen inte optimal”

Fredrik Almqvists dotter Stina satt ett säte från en av de ungdomar som dog i bussolyckan utanför Sveg. Föräldrarna fick kontakt med henne relativt snabbt efter kraschen, för andra tog det timmar innan de fick reda på hur det gått för deras barn.

– En buss har kört av vägen på en raksträcka och tre familjer får inte tillbaka sina barn, det kan man konstatera. Att vi har den rättsinstansen att det ska ställas bortom alla tvivel är bra, men planeringen av färden kanske inte har varit optimal även om det juridiskt är helt korrekt.

Chaufförens advokat menar också att det är ställt bortom allt rimlig tvivel att föraren har någon skuld och hoppas därför på att det inte blir någon process i hovrätten.

Vill se hårdare lagstiftning

För Fredrik Almqvist är skuldfrågan inte den viktigaste, det ärr att det kommer till en förändring när det gäller trafiksäkerhet, till exempel genom hårdare efterlevnad av bälteslagen och kameraövervakning i bussar. Bara en tredjedel av passagerarna hade bälte när olyckan inträffade.

— Oavsett kommer barnen inte tillbaka men hur gör vi för att det här inte ska ske igen, det är viktigast för mig. Där måste vi vuxna ta ansvar och se till att reglerna ändras, säger han.

Till Borås tidning säger föraren att det är bra att han blev friad men att det är svårt att prata om det.

– Tankarna kommer aldrig att försvinna men... men nu är det är i alla fall så att jag kan andas, säger chauffören.

Flera av de andra målsägarbiträdet.

Så här säger målsägandebiträdet Lars Engstrand till BT:

– Jag är besviken och jag delar inte tingsrättens uppfattning. De säger att han borde ha varit trött med tanke på omständigheterna och att han inte har ätit eller druckit men de tycker inte att han har ett straffrättsligt ansvar. Jag bedömer att det uppgår till ett straffrättsligt ansvar.

ANNONS

Köp munskydd, Covid antikroppstester & alcogel och minska risken för smittspridning idag!

Extern länk från Meds

Köp nu

Publisert:

LÄS VIDARE

Föraren i bussolyckan i Sveg frias från alla anklagelser

ÄMNEN I ARTIKELN

Busskraschen i Härjedalen

Sveg

Härjedalen

Skene