E-cigarett

USA höjer åldersgränsen för köp av e-cigg

Av: 

TT

USA höjer åldern för köp av e-cigarett. Arkivbild.
USA höjer åldern för köp av e-cigarett. Arkivbild.

NYHETER

Från och med nästa år ska man vara 21 år för att få köpa tobak och e-cigaretter i USA Det står klart sedan senaten godkänt ett lagförslag där åldergränsen höjs från 18 till 21 i samtliga amerikanska delstater.

Både republikaner och demokrater står bakom lagen.

– Jag är stolt att senaten i dag har godkänt den lagstiftning där vårt förslag om tobaksfri ungdom ingår, som bidrar till att få bukt med dessa farliga produkter och hålla dem borta från våra barn, sade senatens ordförande, republikanen Mitch McConnell, efter att beslutet hade fattats.

President Donald Trump väntas underteckna lagförslaget under fredagen.

Det är den senaste tidens explosionsartade intresse och popularitet för nyttjande av e-cigaretter bland unga som har fått lagstiftarna att agera.

I en undersökning som USA:s regering har beställt svarade omkring 28 procent av landets sistaårselever på gymnasiet ja på frågan om de hade nyttjat e-cigaretter de senaste 30 dagarna, motsvarande siffra år 2016 var 11 procent.

En annan undersökning visar dock att konsumtionen av alkohol och vanliga cigaretter har minskat kraftigt bland unga de senaste åren.

Tidigare i år kom flera larmrapporter om stora hälsorisker kopplade till e-cigaretter. Mellan juni och november rapporterade den amerikanska folkhälsomyndigheten CDC om 2 290 misstänkta fall av allvarliga lungskador, inklusive 47 dödsfall, till följd av användning av e-cigaretter. Det visade sig dock att samtliga fall var förknippade med användning av produkter som köpts utanför den officiella marknaden för e-cigarettprodukter.

ANNONS EXTERN LÄNK

Nu kan du se din kreditkoll gratis - snabbt och tryggt med BankID. Se din kreditkoll direkt

MinKreditkoll SE

Publisert:

LÄS VIDARE

Så påverkar det vita snuset din hälsa

ÄMNEN I ARTIKELN

E-cigarett

Tobak

Nikotin

USA