Glädjebeskedet: Sol och värme under långhelgen

Långhelgen i samband med Kristi himmelsfärd börjar bra.

Den som stiger upp okristligt tidigt för gökottan möts av en solig morgon i stora delar av landet.

– En varm och solig start på långhelgen men mot slutet mer moln och regn, meddelar meteorologen Mikael Sjöstrand.

Kristi himmelsfärdsdagen på torsdag visar Sverige upp sig från sin bästa sida. Speciellt för dem som besöker den traditionsenliga gökottan med gudstjänst i naturen tidigt på morgonen.

– Vi får ett högtrycksbetonat väder, vilket gör att det kommer vara framförallt soliga morgnar, säger Mikael Sjöstrand, meteorolog på klart.se.

Även om lättare moln kan visa sig framåt förmiddagen blir dagen uppemot 18 grader varm i Svealand och Götaland. De enda undantagen finns på Västkusten och i Västerbottens län, där det blir molnigt redan på morgonen. Resten av Norrland kan få cirka 14 grader.

Härligt väder. Här Vitabergsparken på Södermalm i Stockholm.
Härligt väder. Här Vitabergsparken på Södermalm i Stockholm.

Helgens varmaste dag

Klämdagen på fredag blir ännu finare, enligt Mikael Sjöstrand:

– Det blir det lite repris på väderläget från torsdagen, men med sydligare vindar vilka gör det varmare i hela landet.

Men det gäller att passa på att njuta under fredagen, för på lördagen rör sig regnet in. Det börjar tidigt längs västkusten och fram till Värmland och Dalarna, medan stora delar av Norrland får en solig start på lördagen som går över till blåsigare rusk senare på kvällen.

– Friska och hårda vindbyar på sina håll, det blir betydligt kallare när det drar in på lördagen. Som mest kanske 10 grader lägre än på fredagen, säger Mikael Sjöstrand.

Blötsnö och regn

De delar av Norrland som slapp regnet under lördagsmorgonen får sota för det på söndagen. Då kommer nämligen regnet som drabbat resten av landet hålla sig kvar där, kanske även med inslag av åska. I norra Norrland kan en del blötsnö komma.

Götaland och Svealand får troligtvis en ganska solig start på söndagen, en halvklar eftermiddag och lätta skurar med temperaturer på cirka 15 grader. Men även här kan det blåsa en del.

– Det har inte varit fullt normalt majväder, utan kallare än vanligtvis. Det ser ut som om vi får lite varmare väder under slutet av maj, men det kan gå fort när lågtrycken väl drar in med den kalla luften vilket kan komma att hända en bit framöver också, säger Mikael Sjöstrand.

 

Publisert:

LÄS VIDARE