Apor, kor och slum döljs för Trump i Indien

Av:  TT-AFP

Plakat som välkomnar presidentparet Donald och Melania Trump till staden Agra i Indien där monumentet Taj Mahal ligger.
Plakat som välkomnar presidentparet Donald och Melania Trump till staden Agra i Indien där monumentet Taj Mahal ligger.

Hårt arbete har lagts ned i Indien på att förbereda USA:s president Donald Trumps första officiella besök.

Det stör en del invånare, liksom apor, kor och hundar.

På måndagen kommer Trump till Ahmedabad, största stad i premiärminister Narendra Modis hemstat Gujarat i västra Indien.

Såväl slumområden som djur som planlöst rör sig på oväntade platser hör till vanliga syner i jättelandet. Men arrangörerna har sina skäl att undvika sådana möten för sin amerikanske gäst.

En höjdpunkt blir ett tal som Trump ska hålla på en nybyggd cricketarena i Ahmedabad, med plats för 100 000 åskådare. Intill har arrangörerna uppfört en mur som döljer slumområdet bakom. Inte avsiktligt, enligt myndigheterna, men andra tvivlar.

Det ska se ut som att Modi gör allt rätt och att hela landet utvecklas, fnyser sluminvånaren Sardar Sarania:

– Vi osynliggörs. Trump får inte se rännstenen vi bor i.

Flygplatsapor

Värdarna vill till varje pris också undvika en upprepning av förre utrikesministern John Kerrys besök 2015, då hans kortege körde på en av Indiens många kringströvande gathundar. Lokala myndigheter har därför flyttat på lösa hundar och kor – en annan vanlig syn i indiska städer – inom tre kilometer från presidentkortegens färdväg.

Myndigheter och frivilliga har också sett till att hålla undan fåglar och flockar med apor från landningsbanan i Ahmedabad inför presidentplanet Air Force Ones ankomst.

– De senaste tio dagarna har vi fångat cirka 45 apor, säger en frivillig.

Aporna sätts i burar och flyttas till en "avlägsen plats", där de släpps.

Stank vid Taj Mahal

Donald Trump och första damen Melania Trump ska också besöka kärleksmonumentet Taj Mahal i solnedgången. Inför besöket i staden Agra har den världsberömda byggnaden fått en ansiktslyftning. Dessutom har myndigheterna fyllt på Yamunafloden som flyter intill med enorma mängder vatten för att minska odören från de öppna kloaker och industriella utsläpp som förorenar den.

Politiken då? Handelsfrågor lär komma upp. Trump och Modi har båda infört protektionistiska åtgärder mot varandra, USA på stål och aluminium, Indien på bland annat mandlar, äpplen och kemikalier.

Men de båda förenas i sin misstänksamhet mot Kina. Med besöket väntas affärer på försvarsområdet, och eventuellt att sex kärnreaktorer kan levereras till Indien.

Publisert:

LÄS VIDARE