EU-valet 2019

Malin Björk slår tillbaka mot SVT: Jättemärklig vinkling

Av: 

Ebba Thornéus

Hanna Olsson Berg

NYHETER

Vänsterpartiets EU-parlamentariker Malin Björk har tagit ut drygt en miljon kronor i traktamenten och köpt 3D-klitorisar av plast för kontorsersättningen.

Nu svarar hon själv på kritiken kring sitt agerande.

– Jag tycker att SVT:s vinkling är jättemärklig, säger hon i TV4-programmet ”Malou efter tio”.

SVT kunde på tisdagen avslöja att Vänsterpartiets toppnamn till EU-parlamentet, Malin Björk, tagit ut drygt en miljon kronor i traktamenten i Bryssel – trots att hon bor och är skriven i staden.

Enligt Björk själv har hon gjort upp med parlamentets administration om att hon kan använda pengarna för resor i Sverige.

– Traktamentena täcker alla mina inrikesresor och boenden när jag är i Sverige, säger hon till SVT.

Björk uppger dock också att hennes omkostnader i Sverige inte motsvarar de pengar hon fått i traktamente och att hon inte varit i Sverige lika många dagar som hon tagit ut traktamente.

Köpte 3D-klitorisar av plast

Hon har även använt kontorsersättningen, på över 40 000 kronor i månaden, till telefonräkningar, kaffekoppar och 3D-klitorisar av plast.

Avslöjandet om traktamentet har väckt starka reaktioner och nu svarar Björk själv på kritiken.

– Jag tycker att SVT:s vinkling är jättemärklig. Alla EU-parlamentariker, även de som bor i Bryssel, har rätt till ersättningarna. De stora frågan är vad man gör med dem. Jag använder dem till mitt arbete, framför allt mitt arbete i Sverige, säger hon i tv-programmet ”Malou efter tio” i TV4.

Malin Björk konstaterar återigen att hon varit helt öppen med upplägget.

– Det finns ingenting som är emot reglerna i det här. Det är inget konstigt, säger hon.

Ska betala tillbaka

Trots det kommer Björk att gå igenom sina kontoutdrag och i slutet av mandatperioden betala tillbaka pengar som inte använts.

Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt försvar Malin Björk på Twitter, och skriver att han inte begriper sig på ”avslöjandet”:

”Att ta ut traktamenten som alla får är självklart inte att fuska, dessutom använder Malin ju pengarna till att träffa väljarna i Sverige. Ingen annan svensk ledamot tar ut så lite lön till sig själv och är så öppen med sina kvitton.”

ANNONS EXTERN LÄNK

Minska risken för smittspridning under vintern – handla munskydd, hudvård och vitaminer hos MEDS

Meds

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

EU-valet 2019

LÄS VIDARE

Senaste nytt om EU-valet – Aftonbladet rapporterar live

ÄMNEN I ARTIKELN

EU-valet 2019

Malin Björk

Vänsterpartiet

EU

EU-valet

Bryssel