8-åring våldtagen i Billdal 1995

Billdalsmannen döms till sex års fängelse

Våldtog 8-årig flicka för 24 år sedan – hittades via dna-spår

Av: 

Josefin Silverberg

NYHETER

Göteborgs tingsrätt dömer en 58-årig man till sex års fängelse för grov våldtäkt av en åttaårig flicka.

Mannen överföll och våldtog flickan i ett skogsområde i Billdal för 24 år sedan. Genom en familjesökning i dna-registret kunde polisen få upp spåret efter alla år.

”Brottet har ödelagt hela målsägandens liv och slog sönder hennes grundtrygghet”, skriver tingsrätten i domen.

Åklagaren Thomas Ahlstrand hade yrkat på sju års fängelse för 58-åringen som greps i februari i år. Då hade mannen duckat polisens kontaktförsök under en längre tid.

I september 1995 överfölls en åttaårig flicka som var på väg hem från skolan på sin cykel. Flickan hittades blodig och naken och vårdades på sjukhus i flera dagar efter våldtäkten. I stämningsansökan framgick att flickan haft akut dödsångest efter händelsen.

I nästan 25 år gäckade fallet polisen. Dna på flickans tröja analyserades och i januari 2019, när en ny lag gjorde det möjligt att göra en så kallad familjesökning i registret, fick polisen upp spåret på den nu 58-årige mannen, vars anhörig fanns i registret.

Sedan dess har polis och åklagare försökt binda honom till skogsområdet i Billdal där brottet skedde.

På tisdagen dömdes mannen till sex års fängelse för grov våldtäkt.

”Hänsynslöst och rått övergrepp”

”Tingsrätten konstaterar att den grova våldtäkt som den tilltalade begått mot målsäganden har varit ett hänsynslöst och rått övergrepp på ett försvarslöst barn som bara var 8 år gammalt. Brottet har ödelagt hela målsägandens liv och slog sönder hennes grundtrygghet”, skriver tingsrätten i domen.

Tingsrätten skriver att de bedömer straffvärdet till åtta års fängelse men att det ska beaktas att det gått ovanligt lång tid sedan brottet begåtts och därför döms 58-åringen till sex års fängelse.

Tingsrätten anser att mannens agerande och reaktion när han blev kontaktad av polisen, att han under lång tid undvikit och sedan lämnat sin bostad, är anmärkningsvärd.

”Detta talar för att han hade något att dölja. Vid en samlad bedömning anser tingsrätten att det är ställt utom rimligt tvivel att det är den tilltalade som är gärningsmannen”, skriver tingsrätten.

”Oprovocerade raseriutbrott”

Mannen nekar till brott och har inte gjort några medgivanden i förhör. Han har hänvisat till en fallolycka för flera år sedan som anledning till att han har svårt att minnas. Exfruar och före detta flickvänner har i förhör berättat att de varit rädda för hans utbrott och att han kunde växla i humör och lätt bli kränkt.

– Han är som Dr Jekyll and Mr Hyde. Han kunde vara charmig, trevlig och utåtriktad. Men sedan kunde han få oprovocerade raseriutbrott, säger en tidigare partner i förhör.

För elva år sedan dömdes mannen till villkorlig dom och samhällstjänst för grov fridskränkning av sin son. Då hade han straffat sin son genom att sätta sig på hans huvud så att han fick andnöd och hållit sonens huvud under vattnet i badkaret.

Mannen döms även till att betala ett skadestånd till den nu vuxna kvinnan på 115 000 kronor med ränta, räknat från 14 september 1995.

Aftonbladet har pratat med mannens advokat Thomas Håkansson som inte vill kommentera domen.

ANNONS EXTERN LÄNK

Missa inte: Den nya muminmuggen för 2021 finns hos Cervera – beställ här!

Cervera

Publisert:

LÄS VIDARE

OISÍN CANTWELL: Billdals-domen visar att polisens nya dna-sök fungerar

ÄMNEN I ARTIKELN

8-åring våldtagen i Billdal 1995

Göteborg

Våldtäkt mot barn

Sexualbrott

Våldtäkt

Billdal

AB Voice