Två gripna för överfallet på Anna

”Efterlyst” i TV3 tog upp misstänkt överfallsvåldtäkt i Malmö

Av: Michael Toll, Susanna Nygren

Publicerad:
Uppdaterad:

Efter Aftonbladets publicering av bilder på två misstänkta män greps bägge misstänkta redan igår kväll.

Den ene togs redan innan ”Efterlyst” sändes, den andre greps under programmets gång.

Bägge misstänks nu för överfallet och våldtäkten mot Anna, 30, i Folkets park, Malmö i somras.

De två gripna är 21 respektive 26 år gamla. Bägge har anhållits. De kom själva in till receptionen på Rättscentrum i Malmö och anmälde sig. Därefter greps de och anhölls sedan av en jouråklagare.

Under fredagen kommer de misstänkta männen att förhöras och dna-topsas.

– Om det har säkrats dna-spår på brottsplatsen kan en topsning knyta männen till brottet, säger Calle Persson, polisens presstalesperson.

Den yngste av männen, som var 20 år vid gärningstillfället, är misstänkt för grov våldtäkt och 26-åringen är misstänkt för våldtäkt av normalgraden.

– Det är ett av de grövsta brotten. Dels vad det gäller straffskalan och ur moraliska aspekter. Vi ser mycket allvarligt på det, säger Calle Persson.

Fångades på film

Eftersom brottet ansågs allvarligt och utredningen gick på tomgång beslutade sig polisen för något så ovanligt som en bildpublicering. Övervakningskamera hade fångat två misstänkta män när de lämnade Folkets park.

Publiceringen gav snabbt resultat. Efter att Aftonbladet och flera andra medier gått ut med bilderna började telefonen ringa hos polisen.

– Tipsen var så pass bra att hade de inte kommit in själva så hade det bara varit en tidsfråga innan vi hade gripit dem, säger Calle Persson.

Enligt Calle Persson kom männen inte in tillsammans utan anmälde sig vid olika tidpunkter under kvällen.

– De sa att de kände igen sig på bilderna. De två männen identifieras av tjänstgörande polis och greps, säger Calle Persson.

Varför kom de in själva, tror du?

– Det gör ibland personer när de är efterlysta. Vissa vill berätta sin version och vissa vill kanske undvika att vi kommer hem till dem och hämtar dem, säger Calle Persson.

Ska ha gömt sig i buske

Det var den 6 juni 2019 som Anna, 30, tillsammans med vänner begav sig till Folkets park i centrala Malmö för att fira nationaldagen.

En stund efter midnatt, vid klockan 00.30, lämnade Anna för en kort stund sina vänner. Då dök två för henne okända män upp.

Bakom en buske i nära anslutning till en av ingångarna till Folkets park ska männen ha överfallit och våldtagit Anna. Det var först när hon lyckades skrika på hjälp och uppmärksamma andra i parken om vad som skedde som männen ska ha avbrutit övergreppet och lämnat platsen.

– Anna fick hjälp att kontakta polisen och en patrull kom till platsen, säger förundersökningsledare Cecilia Wolfgramm.

Polisen vill inte gå in på om de två misstänkta männen har gjort några medgivanden. Inte heller om offret Anna har pekat ut männen som förövare.

Calle Persson påpekar att offer för våldtäkter generellt ofta mår mycket dåligt. Han hoppas att Anna kommer orka med rättsprocessen.

– Vi hoppas såklart att hon kommer vara stark nog att kunna vara med i en eventuellt kommande rättegång. Och berätta hennes upplevelse av det.

Anna heter i verkligheten något annat.

Männen fångades på övervakningskameran.
Foto: Efterlyst/TV3
Männen fångades på övervakningskameran.

ANNONS

Storsäljare

Malmö

Köp en deal, spara upp till 90%

Publicerad:

LÄS VIDARE