Spöken och skräck i fokus på höstlovet

På höstlovet blir det skräcktema på flera ställen i Malmö.
På höstlovet blir det skräcktema på flera ställen i Malmö.

Höstlovet erbjuder som brukligt en mängd gratisaktiviteter för barn och unga.

I Malmö ligger mycket fokus på spök- och skräcktemat.

– Vi vill framförallt göra det mysigt och stämningsfullt, med inslag av saker och ting som kan vara lite läskigt, säger Nicklas Johansson, projektledare bakom skräckveckan i Folkets Park.

Under fredagen har elever runt om i landet gått på höstlov. En veckas ledighet väntar och det bär tillbaka till skolbänken först den 4 november.

När Aftonbladet listade lovaktiviteter runt om i landet lyftes två platser i Malmö fram, skaparverkstaden Cool Minds och inomhusleklandet Busfabriken. Även om en rad olika aktiviteter erbjuds under höstlovet i Malmö ligger mycket fokus på skräck och spöken, med Halloween i antågande.

Det märks inte allra minst i Folkets Park, som under höstlovet arrangerar skräckveckan. Varje vardag är det bland annat slimetillverkning, pumpaskärning och ormbesök. Vid skymningstimmen övergår man sedan till att äta pumpasoppa och äta spökmarshmallows medan man får lyssna på spökhistorier och gå spökvandringar.

– Skräckveckan är ett projekt som från början uppkom då vi började prata om vad vi är rädda för. Rädslor och vår fascination för saker och ting som är förknippade med monster, säger Nicklas Johansson, projektledare för skräckveckan.

”Målgruppen är mot barn”

Veckan avslutas med en skräckfest lördag 2 november. Då blir det bland annat Halloweenparty, skräckkabinett och Malmö Monster Slam. De pumpor som barnen skurit under veckan sätts då också upp i parken - som kommer fyllas av ljuspumpor.

– Det ska även tändas upp med marschaller. Vi vill framförallt göra det mysigt och stämningsfullt, med inslag av saker och ting som kan vara lite läskigt. Men målgruppen är mot barn och vi har inte till uppgift att skrämma ihjäl dem, säger Johansson med ett skratt.

Skräckveckan arrangeras för första gången.

– Tanken är att vi börjar nu det första året och lägger en bas. Sedan hoppas vi sakta men säkert få in fler och fler aktiviteter. Vi bygger stabilt nerifrån och upp. Vi vill ju involvera så mycket av Malmöborna som möjligt att vara med, fylla upp parken och vara aktiva deltagare, säger han och betonar att man är mer än välkommen att komma iförd en monsterdräkt.

Vandring kring hemsökt slott

Även i Bokskogen arrangeras en mängd höstaktiviteter. Spökvandringar tar plats under flera av höstlovets kvällar och torsdag 31 oktober erbjuds en gratis vandring längs Torups slott, som enligt sägnen ska vara hemsökt.

Runt om på stadens bibliotek har man också tagit tillvara på skräcktemat. Vid sidan av bokläsningar och filmvisningar väntar nämligen spökhistorier, spökvandringar och Halloweenpyssel på flera olika bibliotek.

Onsdag 30 oktober öppnar även Kretseum upp för allmänheten. Förutom att få lära sig mer om miljö- och hållbarhetsfrågor får barnen då möjlighet att via en skräponad göra staden mindre skrämmande - samt skapa sitt egna toalettmonster.

Publisert:

LÄS VIDARE