Man åtalad för kidnappning på båt

avTT

Foto: Naina Helén Jåma/TT
En norrman åtalas för flera brott efter en båtfärd från Strömstad i januari. Arkivbild.

En norrman i 35-årsåldern kastade loss från Strömstad inför vad hans passagerare trodde var en kortare rundtur. Snart visade det sig att han ville segla till Skagen i norra Danmark, mot passagerarens vilja.

Nu åtalas mannen för vårdslöshet i sjötrafik, olaga frihetsberövande och ringa narkotikabrott efter händelsen i slutet av januari, skriver GT.

Mannen – som var båtens befälhavare – och passageraren, också norrman, var ursprungligen överens om att segla från Strömstad till en ort i Norge.

Passageraren larmade svensk kustbevakning, som bedömde att det på grund av mörkret, kylan och de höga vågorna var olämpligt att segla.

På grund av förhållandena kunde kustbevakningen inte borda båten, och befälhavaren försökte också ramma dem. Han hade också slagit sönder sin radio.

Passageraren var då så rädd att han var beredd att hoppa överbord. Några timmar senare räddades han av ett norskt sjöräddningsfordon.

Befälhavaren fortsatte seglatsen, men fyra timmar därefter hade han mist kontroll över båten och behövde även han räddas.

ARTIKELN HANDLAR OM

Strömstad