Obamas stöd till Trudeau: ”Världen behöver honom”

Av: Hans Österman

Publicerad:
Uppdaterad:

Han pekades ut som motpolen till Donald Trump och blev en världsstjärna som politiker.

Nu kan den skandaliserade Justin Trudeau, 47, bli Kanadas förste premiärminister i modern tid att röstas bort efter bara en mandatperiod – men inte om Trumps företrädare får bestämma.

”Världen behöver hans progressiva ledarskap nu”, twittrar Barack Obama.

Parlamentsvalet i Kanada står mellan Liberala partiets Justin Trudeau och oppositionsledaren Andrew Scheer, 40, från Konservativa partiet.

De sista vallokalerna, i Vancouver och andra städer längs västkusten, väntas stänga någon gång mellan 04 och 05 på tisdagsmorgonen, svensk tid.

Opinionsundersökningarna varslar om en nagelbitare. En Ipsos-mätning på söndagen visade att Scheers parti leder med två procentenheter över Trudeaus medan public service-bolaget CBC:s sammanvägning av flera institut ger Trudeau ett hårfint försprång på 0,4 procentenheter.

1 av 2 | Foto: Paul Chiasson / TT
Justin Trudeau och Barack Obama i Ottawa, Kanada, 2016.

Går mot historisk förlust

Ett nederlag för Justin Trudeau vore historiskt. Inte på 84 år har en nyvald premiärminister med parlamentarisk majoritet röstats bort i efterföljande val, uppger Independent.

När han kom till makten 2015 var det första gången på tio år som Liberalerna vann valet. Han gjorde det dessutom som son till en politisk ikon – pappan Pierre Trudeau var Kanadas premiärminister i två omgångar under 60-, 70- och 80-talet.

Den unge Justin blev snabbt en politikens världsstjärna.

Det amerikanska magasinet Rolling Stone frågade sig 2017 om han är ”den fria världens bästa hopp” och var inte ensamma om att måla ut honom som en motpol till Donald Trump. På ett uppmärksammat omslag skrev tidningen:

”Varför kan han inte vara vår president?”

Sedan dess har flera skandaler hunnit ikapp Justin Trudeau.

Korruptionen

I mars 2019 anklagades han för att ha försökt stoppa åtalet mot SNC-Lavalin, ett internationellt byggföretag med tusentals anställda i Kanada. Företaget anklagades för att ha mutat Libyens förre diktator Moammar Gaddafi med mångmiljonbelopp. En fällande dom skulle bland annat innebära ett tioårigt förbud för företaget att få statliga kontrakt i Kanada.

Då tog Trudeau initiativ till en ny lag som skulle låta korruptionsmisstänkta företag göra upp i godo och slippa näringsförbud. Men när justitieminister Jody Wilson-Raybould drog slutsatsen att lagen inte kunde tillämpas på SNC-Lavalins fall utsattes hon för hårda påtryckningar från Trudeau. Till sist petades hon från posten som veteranminister, ett jobb hon självmant klev av efter några veckor.

Händelserna fick premiärministerns gloria att hamna på sned. Feministen Trudeau hade plötsligt sparkat en kvinnlig minister, som dessutom var representant för ursprungsbefolkningen, för att hon vägrade lyda.

Blackface

I september, mitt i återvalskampanjen, publicerade tidningen Time ett fotografi från 2001 där Trudeau målat ansiktet mörkt på en fest med arabiskt tema. Det skedde när han var lärare på en elitskola 2001.

1 av 2 | Foto: ViewPoints
Justin Trudeau i en årsbok 2001.

– Jag uppfattade det inte som rasistiskt då, men nu vet vi bättre, sa Trudeau till journalisterna ombord på hans kampanjflygplan.

Men skadan var skedd – och den så kallade Blackface-skandalen skulle bli värre. Inom några timmar hade fler bilder och videos på en svartsminkad Trudeau dykt upp, bland annat från en talangtävling på nittiotalet då han sjöng Harry Belafontes ”Day-O”.

Tappar bland unga

Det var rekordhögt deltagande bland unga väljare när Trudeau valdes. Nu är det i samma grupp han tappat som mest inför dagens val, rapporterar TT.

Inget parti kan räkna med majoritet och kommer att behöva forma en koalition med minst ett av de mindre oppositionspartierna för att bilda regering.

I valspurtens slutskede fick dock Justin Trudeau stöd från Barack Obama. På Twitter skrev USA:s förre president:

”Han är en hårt arbetande, effektiv ledare som tar sig an stora frågor som klimatförändringarna. Världen behöver hans progressiva ledarskap nu och jag hoppas att våra grannar i norr röstar fram honom en andra mandatperiod”.

Publicerad:

LÄS VIDARE