Trumps brev ”det mest bisarra jag sett”

Av:  Marc Skogelin/TT

"Var inte en hårding. Var inte en dåre!"

Tonen i USA:s president Donald Trumps brev till den turkiske presidenten Erdogan hör inte till vanligheterna vid diplomatisk kommunikation.

– Det är det mest bisarra jag har sett någon gång faktiskt, säger Christer Jönsson, professor i statsvetenskap.

Brevet, daterat den 9 oktober då den turkiska militäroffensiven i Syrien inleddes, blev offentligt under onsdagskvällen – och innehåller bland annat direkta hot om att USA kan förstöra Turkiets ekonomi om länderna inte kan nå en "bra överenskommelse" (good deal) tillsammans.

"Kontraproduktivt"

– Han vill ju alltid förmedla bilden av sig själv som en tuff förhandlare. Men visste han något om förhandling skulle han förstå att det som sällan lyckas är hot, det är kontraproduktivt, säger Christer Jönsson, professor emeritus i statsvetenskap vid Lunds universitet, som forskar om diplomati och diplomaternas språk.

"Historien kommer att behandla dig väl om du får detta gjort på det rätta och humana sättet. Får du inte bra saker att ske kommer historien för alltid att se på dig som djävulen", skriver bland annat Trump i brevet till den turkiske presidenten.

Christer Jönsson har nästan svårt att formulera sig på ett samlat sätt efter att ha tagit del av innehållet i brevet, men konstaterar i alla fall att Trump inte har ett språk som lämpar sig för kommunikation mellan statsmän.

– Sådana här rättframma hot, på nästan sandlådenivå, det förekommer ju inte i diplomatisk korrespondens. Jag är inget fan av Erdogan, men jag kan förstå om han blir fly förbannad om han får ett sånt här brev, säger han.

Testar gränser

Donald Trump fortsätter att testa gränserna för på vilket sätt en statsman kan bete sig, anser Christer Jönsson.

– Det sorgliga är att man alltid har sagt att apparaten fungerar även om han är dåraktig, men uppenbarligen gör den inte det. Detta skulle ha stoppats i varje regeringskansli och utrikesdepartement runtom i världen, det skulle aldrig ha kommit ut. Att det gör det tycker jag är illavarslande.

Publisert:

LÄS VIDARE