Skolinspektionen granskar skolans klädkoder

Skolinspektionen startar en granskning av Internationella Engelska skolan Täbys klädkoder – efter Aftonbladets avslöjande.

– Vi inleder en riktad tillsyn efter de uppgifter som inkommit om klädregler, säger utredaren.

Flera elever som gått på IES Täby har vittnat om strikta regler på skolan. Att visa bh-banden, ha för stor urringning och korta kjolar kan leda till att man får en prick i uppförande.

”Begränsar elevernas frihet”

Nu har Skolinspektionen beslutat att starta en granskning av skolan efter att cirka 10 anmälningar har kommit in angående klädreglerna.

– Vi inleder en riktad tillsyn efter de uppgifter som inkommit om klädregler. I övrigt har jag inga kommentarer i nuläget då vi just öppnat ärendet, säger Skolinspektionens utredare Ellen Delby Susic till Aftonbladet.

Enligt skolans rektor har varken elever eller föräldrar ifrågasatt reglerna tidigare.
Enligt skolans rektor har varken elever eller föräldrar ifrågasatt reglerna tidigare.
Barbara Bergström, grundare av Internationella Engelska Skolan.
Barbara Bergström, grundare av Internationella Engelska Skolan.

Anmälarna anser att reglerna fråntar eleverna friheten att välja vad de vill ha på sig. Vissa anmälare påpekar att reglerna framförallt begränsar tjejers sätt att klä sig. En av anmälarna kallar reglerna för ”motbjudande”.

Rektorn såg inte reglerna som ett problem

Två regler som blivit uppmärksammade är armtricket och fingertestet. Armtricket innebär att elever inte får ha på sig kjolar eller klänningar som är kortare än elevens egna nedsträckta armar med en knuten näve. Fingertestet används för att mäta bredden på banden på ett linne. De måste vara 2–3 fingrar breda för att klara testet. I dag måste elever som bryter mot klädkoden ta på sig lånekläder.

Rektorn på Internationella Engelska Skolan i Täby har tidigare kommenterat reglerna. I en tidigare intervju med Aftonbladet menar rektorn att varken föräldrar eller elever har ifrågasatt reglerna och att de därför inte uppfattat det som ett problem.

Publisert:

LÄS VIDARE