Årets kock: Det känns overkligt

Av:  TT

Gustav Leonhardt vann Årets kock 2021. Pressbild.
Gustav Leonhardt vann Årets kock 2021. Pressbild.

Bara 24 år gammal och debutant i Årets kock-finalen.

Gustav Leonhardt tog hem titeln som Sverigemästare i professionell matlagning 2021.

– Det känns overkligt, säger han till TT.

Trots sin ringa ålder – Gustav Leonhardt var näst yngst ute på finalgolvet – har den 24-årige kocken stor erfarenhet av andra kocktävlingar.

Han har tidigare varit med i juniorkocklandslaget, kocklandslaget och Bocuse d'Or. Han tror själv att det var den speciella faktorn som gav honom en fördel i tävlingen, trots att många av konkurrenterna är klart äldre.

– Jag har en erfarenhet som gör att jag kan få ett lugn inför en tävling. Jag har kunnat sova gott, säger han.

Till vardags jobbar han på Michelinkrogen Agrikultur i Stockholm.

Gul lök i fokus

Finalen av tävlingen Årets kock arrangerades i Annexet i Stockholm. Där gjorde åtta finalister, sju män och en kvinna, upp om titeln som svensk mästare.

Finalen bestod av flera moment. Bland annat skulle finalisterna laga en varm huvudrätt med gul lök som huvudråvara, laga en rätt på en fram till finalmorgonen hemlig råvarukorg med fokus på baljväxter och pilgrimsmussla och laga en varm huvudrätt på vildsvinskarré.

Gustav Leonhardt tror att det var den sistnämnda rätten som golvade juryn, som leddes av Tommy Myllymäki – vinnare av tävlingen 2007. Leonhardt lagade en grillad vildsvinskarré späckad med tryffel, lardo och rökt vilthjärta tryffelsås med grön chartreuse och spiskummin.

– Det kändes absolut bäst, säger han.

”Natten är ung”

I momentet med den gula löken, som kockarna har förberett sig på sedan juni, gjorde Gustav Leonhardt en löksoppa med ragu på lök och tryffel och en stekt beignet med karamelliserad lök och lakrits.

Det svåraste i finalen var de oförberedda momenten, säger han.

– Det var en otroligt jämn final. Det var skiftningar hela tiden och svåra uppgifter. Men det var framförallt väldigt roligt.

TT: Hur firar du nu?

– Jag vet inte... natten är ung, säger Gustav Leonhardt.

Publisert: