Dömda mördare på rymmen gripna efter Ica-rån

Publicerad 2021-11-12

Dömda mördarna Jussi Laamanen och Roman Rasouli har varit på rymmen i elva månader.

Nu har de gripits på väg mot ett nytt gömställe i Värmlands skogar.

Polisen låg i bakhåll och slog till när de var på väg mot en stuga, enligt tidningen NWT.

Under fredagen begärdes fyra män häktade för rån av två butiker i Västsverige.

Bland dem fanns Jussi Laamanen och Roman Rasouli, tidigare dömda för mord i Sundsvall, bekräftar Åklagarmyndigheten för Aftonbladet.

Männen har varit internationellt efterlysta sedan dödskjutningen i januari 2019.

Rymde från livstidsdom

Det var i december 2019 som en man mördades i Nacksta i Sundsvall. Jussi Laamanen och Roman Rasouli och ytterligare en tredje man åtalades för brottet, men friades i tingsrätten.

Domen överklagades, och hovrätten dömde de båda männen till 18 års fängelse för mordet tidigare i år. Laamanden och Rasouli hade inte häktats i väntan på dom, och flydde i samband med att rättegången i hovrätten avslutades.

De dömdes i sin frånvaro den 22 januari.

– Jag har inte varit med om den situationen tidigare, det har aldrig hänt i Västernorrland tidigare vad jag känner till, sa Josefine Perming Tengqvist, gruppchef för polisens avdelning för grova brott i Västernorrland .

Greps i naturreservat

Männen har sedan varit internationellt efterlysta, och funnits med på Europols listor över ”most wanted”, skriver Sundsvalls tidning.

Under onsdagseftermiddagen greps de i naturreservatet Glaskogen i Värmland, enligt NWT. De ska enligt tidningens uppgifter varit på väg mot en stugidyll i naturreservatet, men polisens insatsstyrka låg i bakhåll och slog till innan de hann fram.

– Jag kan bekräfta att vi gjort omfattande utrednings- och spaningsarbete som ledde till gripandena, säger polisens spaningsledare Peter Sundblad vid polisen i Skövde till tidningen.

Ingått i rånarliga

Männen ska ha befunnit sig i Västsverige under en tid, och är nu även misstänkta för två rån mot Icabutiker i Västra götaland. De ska bland annat ha hotat personal med skjutvapen, och fått med sig kontanter, enligt NWT.

Enligt häktningsframställan har totalt fyra personer begärts häktade för rånen mot Icabutikerna, varav tre är också misstänkta för grovt vapenbrott. I häktningsframställan som kom under fredagen framkommer det att två av de anhållna är de män som polisen letat efter, enligt SVT.

Alla personer som har häktats har i inledande förhör nekat till brott, enligt NWT. Häktningsförhandlingen inleds under lördagen vid Skaraborgs tingsrätt.

Följ ämnen i artikeln