Maktskifte i Australien: "Röstat för förändring"

Av:  Martin Yngve/TT

Australien får en ny regering. Efter nio år av konservativt styre får socialdemokratiska Labor bilda regering.

– I kväll har Australien röstat för förändring. Det är en ära att få bli er 31:a premiärminister, säger partiledaren Anthony Albanese till jublande anhängare.

Men hur hans regeringsunderlag kan se ut är långt ifrån klart.

Efter en hård valrörelse och prognoser som hela tiden pekat på en valrysare kunde Anthony Albanese till slut jubla över den valseger han länge väntat på.

– Vi är världens bästa land, men vi kan få en ännu bättre framtid om vi tar vara på de möjligheter vi har framför oss, sade Albanese och inledde med att lova mer inflytande för urinvånarna och att arbeta hårdare än sin företrädare för miljön.

– Tillsammans kan vi göra Australien till en supermakt för förnybar energi.

Tackade mamma

Och som många gånger förr pratade han också om sin nu avlidna mors kamp under påvra förhållanden, vilket tände sonens politiska glöd.

– Till mamma, som tittar ner på oss: Tack. Jag vill att alla föräldrar ska kunna säga till sina barn att oavsett var ni kommer ifrån så håller Australien dörren öppen för er.

Den 59-årige Sydneysonen blir nu Labors första premiärminister sedan Kevin Rudd 2013, och efterträder konservativa Liberala partiets Scott Morrison.

Han mötte å sin sida mer dämpade anhängare på sin valvaka en dryg mil österut.

– Jag har alltid trott på australiernas omdöme och jag har alltid varit beredd att acceptera deras dom. I kväll har de fällt sin dom, sade han enligt ABC samtidigt som han avgick som partiledare.

”Accepterar deras dom”

Efter knappt fyra år som premiärminister går därmed epoken Morrison i graven, en tid som främst kommer att ihågkommas för de stora pandeminedstängningarna, de förödande bränderna sommaren 2019–2020, torka och översvämningar. Och för att Morrison i mångas ögon gjorde alldeles för lite i miljöfrågorna.

– Vi har precis haft tre år av torka och bränder och nu översvämningar. Och folk ser vad som håller på att hända, säger De grönas partiledare Adam Bandt, vars parti ser ut att gå från en till tre platser i representanthuset.

För Anthony Albanese innebär valsegern däremot inte att det är glasklart hur han får styra. Blir det i eget Labormajestät eller måste partiet söka en eller flera koalitionspartner? Eller får han styra i en minoritetsregering?

Det får landet inte veta förrän tidigast på söndagen. För när lördag blev söndag i de olika delstaterna slutade man där räkna röster, för att inte återuppta räkningen förrän under morgonen. Dessutom återstår alla poströster att räkna.

De stora tappar röster

Under kvällen, svensk tid, hade Labor 72 stolar i parlamentet, 4 för få för egen majoritet. Med 14 platser kvar att fördela hade den förra regeringskoalitionen 50 platser och övriga partier 15.

Klart är åtminstone att de båda jättarna tappar röster mot de mindre partierna, där såväl De gröna som det populistiska nationalistpartiet One nation går framåt.

Labors seger kan också till stor del kan tillskrivas oberoende kandidater – flera av dem kvinnor med miljöfokus – som besegrat styrande Koalitionens kandidater, bland dem antagligen finansminister Josh Frydenberg.

Publisert: