Ukraina: Soldater evakuerade från Mariupol

Av:  Joakim Magnå/TT

Över 260 skadade ukrainska soldater har evakuerats med bussar från stålverket Azovstal i Mariupol.

– Vi hoppas kunna rädda livet på våra pojkar, säger president Volodymyr Zelenskyj i ett videomeddelande.

Ukrainas biträdande försvarsminister ​Ganna Malyar bekräftar sent på måndagskvällen att 53 svårt skadade soldater tillhörande det omtalade Azovregimentet förts från stålverket till ett sjukhus i ryskkontrollerade Novoazovsk, strax öster om Mariupol, skriver AFP.

211 ytterligare skadade soldater har transporterats till ett annat ryskkontrollerat område.

– Jag vill understryka: Ukraina behöver sina ukrainska hjältar vid liv. Det är vår princip, säger Zelenskyj i en videokommentar, skriver AFP.

Det kommer också att ske en fångutväxling med Ryssland.

Beskeden kommer efter att det ryska försvarsdepartement tidigare på måndagen meddelat att en överenskommelse nåtts om att evakuera skadade ukrainska soldater.

Ukrainas uthålliga motstånd i stålverket i den belägrade hamnstaden i sydöstra Ukraina har blivit symbolisk för hela den ukrainska försvarskampen.

Några hundra soldater har hållit stånd mot en numerärt överlägsen fiende även långt efter att resten av staden fallit.

”Fullföljde ordern”

Denys Prokopenko, befälhavare i Azovregimentet, tog upp evakueringen i en video på sociala medier. Han förklarade att beslutet fattats för att rädda soldaternas liv, att det godkänts av den högsta militära ledningen, och att han hoppas på det ”ukrainska folkets förståelse”.

– Mariupols försvarare fullföljde ordern, trots alla svårigheter, och höll den övermäktiga styrkan upptagen i 82 dagar, sade han, rapporterar CNN.

Civila har tidigare i maj fått lämna den enorma anläggningen och Ukraina har länge försökt få till en evakuering också av skadade soldater.

Motangrepp i norr

I norra Ukraina har den ukrainska armén gått till motangrepp. Efter att ha motat tillbaka Ryssland från storstaden Charkiv säger sig de ukrainska styrkorna ha nått ända fram till den ryska gränsen.

Ukrainas försvarsdepartement har spridit en video på en grupp soldater som gör segertecken vid en gränsstolpe.

– Vi är här. Vi är vid gränsen, säger de, rapporterar BBC.

President Zelenskyj hyllade under måndagen soldaternas insats.

– Från alla ukrainare, från alla, från mig själv och min familj. Min tacksamhet känner inga gränser, sade han i ett videomeddelande.

”Vi strider dygnet runt”

Även Charkivregionens guvernör, Oleh Synehubov, bekräftar att ryssarna retirerat till gränsen – så långt att staden Charkiv inte längre är inom räckhåll för ryskt artilleri. Men i en intervju med BBC säger han det är fortsatt hårda strider runt om i regionen.

– Vi strider dygnet runt, så det är svårt att säga om det här är ett varaktigt resultat för våra soldater, säger han till tv-kanalen.

Värst är striderna kring staden Izyum, som ockuperas av ryska styrkor, en bit söderut.

– Izyum är helt blockerad, det finns inga möjligheter att evakuera eller skicka in humanitär hjälp till civila, säger guvernören till BBC.

Gett upp planer

Ryssland ska samtidigt ha gett upp sina planer på att omringa ukrainska styrkor i Donbassområdet, bestående av Donetsk och Luhansk, i östra Ukraina, bedömer analytiker vid tankesmedjan Institute for the Study of War (ISW).

I stället för att försöka innesluta ukrainska styrkor i ett jätteområde i en tänkt linje från staden Donetsk till Izium, tror ISW att ryska befälhavare nu riktar in sig på att försöka säkra hela Luhansk i stället.

Hårda strider utkämpas vid Sievjerodonetsk i Luhansk.

Serhij Hajdaj, guvernör i regionen, uppger på måndagen att ryskt artilleri beskjuter staden ”utan uppehåll” och att minst tio personer dödats, skriver AFP.

Sievjerodonetsk är den stad längst österut som fortfarande är under ukrainsk kontroll.

Publisert: