Rysslands invasion av Ukraina

Zelenska: ”Ingen tar min man från mig, inte ens kriget”

Av: 

Joachim Kerpner

NYHETER

Ukrainas presidentfru Olena Zelenska, 44, har gjort ett sällsynt framträdande med sin make.

– Ingen tar min man ifrån mig. Inte ens kriget, säger hon i en tv-intervju.

När ukrainska parlamentets tv-kanal Rada TV sände intervjun med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj och presidentfrun Olena Zelenska i helgen var det andra gången sedan krigsstarten som de syntes tillsammans.

Av säkerhetsskäl bor Olena Zelenska, parets 9-årige son och 17-åriga dotter inte med presidenten sedan den ryska invasionen inleddes 24 februari. I tv-intervjun med Rada TV berättar Olena Zelenska om natten när allt började:

– Jag vaknade av underliga ljud utanför fönstret, som alla andra. Det var mörkt, och Volodymyr var inte där. Jag hittade honom i rummet intill. Han var klädd i kostym, men utan slips. Jag förstod direkt vad som var på gång och frågade honom vad som hänt. Han sade bara: ”Det har börjat”. Vi förstod direkt att livet hade förändrats för alltid. Och nu ser jag väldigt mycket fram mot den dag när han säger: ”Kriget är slut.”

När tv-reportern frågar Zelenska om kriget kidnappat hennes make svarar hon:

– Ingen tar min man ifrån mig, inte ens kriget. Men ja, han lever sitt liv i arbetet. Vi ser honom knappt. I två och en halv månader såg vi inte varandra, vi pratade bara på telefon. På senare tid har vi träffats flera gånger, och jag tackar er för den här intervjun för nu är vi också tillsammans.

Olena Zelenska och Volodymyr Zelenskyj.
Volodymyr Zelenskyj och Olena Zelenska tillsammans med deras två barn Kyrylo och Oleksandra.

Volodymyr Zelenskyj skämtar och säger:

– Vi har en date i direktsändning.

Under månaderna när presidentparet inte sågs alls hände det ibland att de åt middag samtidigt, och pratade med varandra på telefon om vad de åt. Olena Zelenska förklarar:

– Vi skämtar med varandra i väntan på att vi ska kunna återförenas, precis som alla ukrainska familjer som lever åtskilda nu.

Hundratals kommentarer i anslutning till Rada TV:s timslånga intervju visar hur populära Olena Zelenska och hennes make är. Tanya Oberemko skriver till exempel:

– Stort tack till vår president och first lady för deras enkelhet och gränslösa mänsklighet.

Andrey Patyak öser lovord över Olena Zelenska:

– Hon är en av historiens bästa presidentfruar.

ANNONS

UNICEF är på plats för barnen. Ge en gåva till Ukraina nu.

Extern länk från UNICEF

Klicka här

Publisert:

LÄS VIDARE

Presidentens fru: ”Vi förbjöds leva med Volodymyr”

ÄMNEN I ARTIKELN

Rysslands invasion av Ukraina

Volodymyr Zelenskyj

Ryska invasionen

Ukraina