Pécresse slår Macron i fransk opinion

Av:  Wiktor Nummelin/TT

Valérie Pécresse, regional ledare i Paris-regionen Île-de-France, valdes i lördags till presidentkandidat för franska högerpartiet Republikanerna (LR).
Valérie Pécresse, regional ledare i Paris-regionen Île-de-France, valdes i lördags till presidentkandidat för franska högerpartiet Republikanerna (LR).

Den franska högern har medvind i uppmärksamheten efter helgens val av presidentkandidat.

Valérie Pécresse klättrar rejält – och pekas till och med ut som tänkbar vinnare över Emmanuel Macron i en andra valomgång i vår.

I en ny mätning från opinionsinstitutet Elabe säger sig 20 procent av de tillfrågade just nu vilja rösta på Pécresse i den första valomgången den 10 april 2022.

Det är visserligen fortfarande efter president Macron, som landar på 23 procent. Men när de tillfrågade sedan fått välja mellan Pécresse eller Macron i finalomgången blir det 52 mot 48 för Pécresse.

Onsdagens mätning följer på mätningar från konkurrenterna Harris Interactive och Ifop där Pécresse klättrat upp till ett stöd på 14 respektive 17 procent under de senaste dagarna – att jämföra med 10 procent under förra veckan.

Själv försöker hon hålla sig lugn.

– Mätningarna kommer och går. Jag är väldigt glad, men det här är bara början. Det gäller för mig att övertyga fransmännen att våra lösningar är bra, säger Pécresse till tv-kanalen BFMTV.

54-åriga Pécresse är tidigare utbildnings- och forskningsminister under Nicolas Sarkozys tid som president 2007-12 och är sedan 2015 regional ledare i Paris-regionen Île-de-France.

Publisert: