Annie Lööf

Centerpartiet skakas av internt kaos – 15-tal anställda lämnar

Av: 

John Granlund

Olof Svensson

NYHETER

Profilerade medarbetare hos Annie Lööf slutar, sjukskriver sig och larmar förgäves till partiledningen om arbetssituationen.

Aftonbladet kan nu avslöja stora interna problem i Centerpartiets kansli.

– Det är en trojka som bestämmer allt i Centerpartiet, säger en person som slutat.

Med knappt ett halvår kvar till valet skakas Annie Lööf av interna oroligheter i Centerpartiets kansli.

Omkring 15 personer har sedan i höstas valt att sluta, flera av dem profilerade och direkt underställda partiledaren Annie Lööf. Samtidigt har en handfull personer sjukskrivit sig i olika perioder på grund av orsaker kopplade till den ansträngda arbetssituationen.

Bland dem som har slutat finns Annie Lööfs stabschef, flera pressekreterare och politiskt sakkunniga. Enligt Aftonbladets uppgifter har problemen diskuterats flera gånger i partistyrelsen utan att någon lösning har presenterats för de anställda.

Aftonbladet har pratat med merparten av de som lämnat. Somliga vill inte rikta någon kritik mot partiet men en handfull lämnar samstämmiga uppgifter om omfattande arbetsmiljöproblem.

– Jag är inte förvånad över att ni ringer. Det är den värsta arbetsplats jag någonsin varit på i hela mitt liv, säger en tidigare medarbetare.

”Situationen är extrem”

En annan tidigare medarbetare säger:

– Det här måste komma fram. Situationen är extrem.

Kärnan i den interna kritiken är utifrån Aftonbladets samtal:

  • En ”ledartrojka” som toppstyr partiet.
  • Stort missnöje med arbetsmiljön. 
  • Intern kritik mot Centerpartiets mittenstrategi.

En tidigare medarbetare räknar upp flera namn på anställda som gått in i väggen och hävdar att partiledningen inte har tagit tag i problemet.

– Är en arbetsplats tillräckligt dålig så lämnar folk. Det är verkligen ingen professionell organisation.

Enligt Aftonbladets källor är partiet toppstyrt, och besluts fattas av ett fåtal personer i den absoluta partitoppen.

Det är toppstyrt

På frågan vad problemen beror på svarar den tidigare medarbetaren en dålig struktur och en frustration över att situationen inte förändras.

– Det är toppstyrt. Beslut fattas av ett fåtal personer, tre-fyra stycken. Det är partiledaren, partisekreteraren och någon mer som råkar vara närmast för tillfället.

Personen uppger också att det finns flera som upplever att Centerpartiets politiska vägval om en mittenlösning inte går att diskutera internt. Att det är lågt i tak och inget utrymme för debatt.

– Centerpartiet har valt en svår väg politiskt, man har tagit på sig skygglappar och kör på med sin linje, säger medarbetaren. Om man är öppen för samarbete åt olika håll tror jag att man tröttnar.

Låst fast sig vid mittenstrategin

Kritiken kommer även direkt inifrån partiet, från personer som fortfarande jobbar där. En anställd som inte vill bli citerad säger att det finns en känsla av att man kört fast, att det inte finns någon energi och att partiet har låst sig vid sin mittenstrategi.

Personen lyfter även fram att C sjunker i opinionen och att det finns en oro över att gå valrörelsen med en icke-fungerande organisation.

En annan C-anställd berättar att den överväger att sluta men stannar kvar av ”dumdristig lojalitet”. Personen berättar vidare att det finns stora problem med arbetsmiljön och att partiledningen upprepade gånger har larmats om detta men att inget gjorts för att förbättra situationen.

En fjärde person, en tidigare C-anställd som slutat i närtid, vittnar om samma problem med toppstyrning och en stor arbetsbelastning.

– Det är uppenbart att partiet är väldigt ointresserat av att ta tag i de här problemen som finns. Det är helt klart en ledarskapskultur.

Partiledare Annie Lööf och partisekreterare Michael Arthursson.

”Höll på att arbeta ihjäl mig”

Personen uppger för Aftonbladet att partiledningen hade stora förväntningar på kvälls- och helgarbete utöver den ordinarie arbetstiden.

– Jag höll på att arbeta ihjäl mig och arbetade till tre på natten flera kvällar i veckan. Det tog liksom aldrig slut. Arbetsledningen har ingen koll på arbetsrättsliga regler och arbetsgivarens långtgående ansvar för arbetsmiljön.

Ingen av personerna som Aftonbladet har pratat med vill öppet dryfta sitt missnöje av rädsla för att förstöra framtida karriärmöjligheter. Andra personer är kvar i partiet och är mycket måna om anonymitet.

Vissa delar inte bilden av arbetsmiljöproblemen. Pressekreteraren Anna Simon-Karlsson slutar snart och kommenterar sitt avhopp så här:

– Jag har fått ett nytt spännande jobb inom näringslivet som jag ser väldigt mycket fram emot. Är tacksam för de fyra år som jag jobbat med press- och kommunikation inom Centerrörelsen, och i synnerhet tiden jag fått jobba tillsammans med Annie Lööf.

Den tidigare stabschefen Kristian Ljungblad säger:

– Det är väldigt odramatiskt, jag har jobbat där väldigt länge, som stabschef i snart åtta år, och det är dags att göra något annat. 

John Granlund & Olof Svensson

ANNONS

Hos Nike hittar du allt för träningen - nu upp till 50% rabatt på mängder av varor!

Extern länk från Nike

Gå till rean

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Annie Lööf

LÄS VIDARE

C:s svar till interna kritikerna: Det har varit speciellt år med pandemin

ÄMNEN I ARTIKELN

Annie Lööf

Centerpartiet

Arbetsmiljö