Vänsterpartiet

Protest i Vänsterpartiet – kräver att partiledningen backar

Av: 

Olof Svensson

NYHETER

Flera V-politiker kräver att partiledningen backar från bensinuppgörelsen med Moderaterna.

Protesten stöds av riksdagsledamöter, lokala V-toppar och partiveteraner.

– Det här överensstämmer inte med vänsterpartistisk politik, säger Stockholmspolitikern Rikard Warlenius.

En strid om bensinskatten rasar i Vänsterpartiet. Nyligen fick partiledningen ett brev med uppmaningen att dra sig ur uppgörelsen med Moderaterna om sänkt skatt på drivmedel. Enligt uppgifter till Aftonbladet finns ett utbrett missnöje med hur partiledningen och Nooshi Dadgostar har hanterat frågan.

Källor med insyn berättar att medlemmar är förbannade – vissa vittnar om att medlemmar lämnat partiet i protest.

V-ledaren Nooshi Dadgostar.
V-ledaren Nooshi Dadgostar.

Missnöjet handlar till viss del om att beslutet fattades i en snäv krets, i partiets verkställande utskott, istället för i partistyrelsen. Men främst handlar det om att sänkt bensinskatt inte är förenligt med Vänsterpartiets värderingar.

”Som att skjuta prick med hagelbössa”

Rikard Warlenius, kommunfullmäktigeledamot och vice ordförande i trafiknämnden i Stockholm, är en av de som skrivit under. Han är förvånad över att V gjorde upp med M i frågan och anser att det gynnar personer som bor i storstäder.

– Det är som att skjuta prick med en hagelbössa. Några korn hamnar rätt, men de flesta kulorna går till män med tjänstebilar i storstädernas kranskommuner, säger han.

Rikard Warlenius, V-politiker i Stockholm.

Petra Modée, ordförande för Vänsterpartiet i Nordanstig, har liknande kritik.

– Det är ett ogenomtänkt förslag. Varför ska man sänka priset för stockholmare som har en utmärkt kollektivtrafik? säger hon.

Båda säger att de har full förståelse för att de höga bränslepriserna är ohållbara för de som bor på landsbygden, men de anser att det krävs riktade insatser till dem istället.

V-veteran: Lämna uppgörelsen

En annan som skrivit under är V-veteranen Johan Lönnroth, före detta vice partiordförande. I ett uttalande på Facebook skriver han. ”Vi uppmanar partistyrelsen att återföra Vänsterpartiet till en klok politik som leder mot rättvisa, fred och minskade klimatutsläpp. Lämna uppgörelsen med högerpartierna om sänkt skatt på bensin och diesel.”

Protestbrevet har skrivits under av 50 V-politiker. Enligt källor med insyn stöds det av ett par riksdagsledamöter och det droppar in fler namn efter hand. Planen är att lägga fram en uppdaterad namnlista inför partistyrelsens möte om en dryg vecka.

Även Sveriges Radio Ekot har rapporterat om protesten. Enligt Ekot finns även krav på att V-ledningen ska sammankalla de 23 partidistrikten och förklara sitt agerande.

Aftonbladet har sökt Nooshi Dadgostar, hon avböjer via sin pressekreterare kommentar.

ANNONS

Se över ditt elavtal när priserna rusar! Jämför och hitta det bästa elavtalet för dig.

Extern länk från Compricer

Jämför nu!

Publisert:

LÄS VIDARE

V och M överens om förslag för sänkt drivmedel

ÄMNEN I ARTIKELN

Vänsterpartiet

Nooshi Dadgostar