Förundersökning mot Hanif Bali nedlagd

Åklagaren lägger ner förundersökningen mot riksdagsmannen Hanif Bali (M).

Hon anser inte att de aktuella bilderna utgör sexuell posering.

Nu kommenterar Hanif Bali själv händelserna.

– Jag tänker inte avgå, skriver han på Facebook.

Förundersökning mot riksdagsledamoten Hanif Bali (M) om misstänkt sexualbrott har lagts ner, skriver Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande.

– Jag har förhört målsäganden som beskrivit det som förekommit mellan parterna. Jag har också fått ta del av bildinnehållet, som målsäganden uppger att hon skickat på begäran av mannen, och kan konstatera att det inte rör sig om nakenbilder, säger chefsåklagare Maria Sterup på Särskilda åklagarkammaren i ett pressmeddelande.

– Jag anser inte att de aktuella bilderna utgör sexuell posering och därför har jag i dag lagt ner förundersökningen.

Hanif Bali har inte genomgått några förhör, uppger åklagaren.

– Efter genomförda förundersökningsåtgärder, har jag kommit fram till att det inte finns anledning att anta att brott som hör under allmänt åtal är begånget, säger Maria Sterup.

Bali: Kommer inte kandidera igen

Nu kommenterar Hanif Bali händelserna. Han skriver att trots att han är rentvådd fortsätter meningsmotståndare inom partiet att trycka på för ”peta honom”.

”Jag tänker inte avgå, jag kommer fullfölja mitt löfte till mina väljare om att representera dem mandatperioden ut”, skriver han på Facebook.

Däremot tänker Hanif Bali inte ställa upp igen i nästa val. Han skriver att det inom partiet finns ”smutsiga metoder för att utmanövrera konkurrenter” och att han vilja att kandidera till riksdagen igen är ”obefintlig”.

”Men mitt engagemang för politiken och Sverige är oförändrat och är ganska säker på att jag kommer hitta, med hjälp av er, andra kanaler för engagemang.

”Fruktansvärda konsekvenser”

Han beskriver de senaste veckorna som ”de värsta i mångas liv”.

– Inte bara mitt utan även min fästmö, min familj och vänner har utsatts för de fruktansvärda konsekvenser som en sådan här anklagelse utmynnar i. Utan deras stöd hade jag inte tagit mig igenom detta.

I ett tidigare inlägg på Facebook har Hanif Bali skrivit att han inte har gjort något olämpligt.

”Jag har gott om bevis som visar att jag är oskyldig till det jag anklagats för och att detta snarare rör sig om en komplott av meningsmotståndare där en ung person fått agera som bricka i spelet”, har Hanif Bali tidigare skrivit.

Målsägarbiträdet: Besviken

Flickans målsägandebiträde advokat Silvia Ingolfsdottir Åkermark är besviken över beslutet.

– Vi är förvånade. Vi är besvikna över att åklagaren i princip valt att inte genomföra några utredningsåtgärder alls för att säkra bevisning.

Hon säger att man nu överväger att begära en överprövning från Åklagarmyndigheten.

– Det kan bli aktuellt med en begäran om överprövning.

Moderaternas partisekreterare Gunnar Strömmer skriver att partiet har tagit del av åklagarens besked.

”Nu får vi överväga om ytterligare interna åtgärder blir aktuella. Enligt vår kandidatförsäkran har Hanif Bali nu möjlighet att återgå i tjänst då han inte längre är föremål för en rättslig utredning”, skriver Strömmer i en kommentar till Aftonbladet.

Aftonbladet söker Hanif Bali.

Hanif Bali.
Hanif Bali.
Publisert:

LÄS VIDARE