Nära 2 000-årig sköldpadda funnen i Pompeji

TT-AP

Publicerad 2022-06-26

Den antika staden Pompeji i Italien ödelades av ett vulkanutbrott år 79. Nu har arkeologer gjort ett nytt, ovanligt fynd på platsen: En nära 2 000 år gammal sköldpaddshona med ett befruktat ägg kvar inuti sig.

Forskarna tror att den 14 centimeter långa grekiska landsköldpaddan sökt skydd för att lägga sitt ägg, men dött innan hon kunnat hitta ett säkert ställe för det.

Pompeji ligger drygt två mil sydost om Neapel. Staden drabbades först av en jordbävning år 62 som förstörde stora delar, innan vulkanutbrottet år 79 ödelade den helt. Cirka 13 000 människor bodde i Pompeji när staden begravdes av ett pyroklastiskt flöde från vulkanen Vesuvius.

Gabriel Zuchtriegel, chef för det arkeologiska området, säger att fyndet fångar Pompeji i den speciella fasen efter jordbävningen, men innan vulkanutbrottet 16 år senare.

”Medan många hus återuppbyggdes var stora delar av staden en byggarbetsplats, och en del ytor var så obebodda att vilda djur kunde ta sig in där och lägga ägg”, säger han, och tillägger att fyndet visar på ”relationen mellan natur och kultur” i den antika stadens historia.

ANNONS