Biologiskt nät skyddade avokado

Av:  TT

Avokado som behandlades med en särskild polysackarid-spray höll sig bättre än en obehandlad enligt en studie. Arkivbild.
Avokado som behandlades med en särskild polysackarid-spray höll sig bättre än en obehandlad enligt en studie. Arkivbild.

En antibakteriell och biologiskt nedbrytbar spray kan bli ett alternativ till plast för att förpacka livsmedel. Metoden har visat sig fungera bra på avokado.

Det är forskare från Singapore som testat en möjlig ersättning till plastförpackningar för att skydda matvaror. Det handlar om ett slags finmaskigt nät som kan sprayas på frukt och grönsaker för att förlänga hållbarheten.

Innehåller citronsyra

Enligt forskarna skulle detta kunna vara ett billigare och mer miljövänligt alternativ till plast. Sprayen består av pullulan, en biologiskt nerbrytbar polysackarid. Sprayen också innehåller antibakteriella ämnen som citronsyra och nisin, vilket skyddar livsmedlet mot bakterieangrepp.

Forskarna använde sprayen på avokado och lät den ligga i sju dagar i 22 grader. De lämnade obehandlad avokado lika länge i samma miljö som jämförelse.

Kan sköljas bort

Enligt resultaten, som publicerats i tidskriften Nature Foods, höll sig avokadon som fått spray längre innan den började ruttna och torka. Av de som fått det skyddade nätet hade hälften av avokadorna börjat ruttna jämfört med 90 procent av de utan nät. De sprayade hade också i lägre grad angripits av bakterier.

Att spraya en avokado tog mellan två och fyra minuter och för att få bort den krävdes att den spolades i 20 sekunder i rinnande vatten.

Forskarna skriver att de hoppas att de ska kunna skala upp metoden och kunna testa den i större skala på fler livsmedel.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN