Studie: Nässprej räddar många från överdos

TT

Publicerad 2022-08-09

Naloxon kan häva dödliga överdoser. Arkivbild.

Många heroinmissbrukare har kunnat räddas från att dö av överdoser tack vare nässprejen Naloxon. Det visar den hittills största studien som har gjorts om läkemedlet, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

– Om man hittar någon eller är med när någon tar en överdos så kan man snabbt behandla den här personen på plats, säger Elin Holmén, sjuksköterska och doktorand vid Karolinska institutet, till Ekot.

Läkemedlet Naloxon har sedan 2018 kunna skrivas ut till personer som använder heroin. Det fungerar som ett motgift som häver överdoser och kan rädda livet på den som tagit för mycket heroin och andra opioider.

– Det är väldigt enkelt att ge och har snabb effekt, säger Elin Holmén.

Stockholms sprututbyte har sedan 2018 delat ut nässprejen till 1 477 personer. I den gruppen har över 1 500 fall av överdoser inträffat. Elin Holméns studie visar att 95 procent av de som hade nässpray överlevde.

Enligt Socialstyrelsen har antalet personer som dör av narkotika och läkemedelsförgiftning gått ner sedan 2018. Läkemedelsverket och Socialstyrelsen utreder sedan i fjol om Naloxon kan bli receptfritt.

Följ ämnen i artikeln