Rysslands invasion av Ukraina

ÖB bekräftar: Pansarskotten framme i Ukraina

Av: 

Emil Forsberg

NYHETER

ÖB Micael Bydén bekräftar att de svenska pansarskotten är framme i Ukraina.

Samtidigt flaggar han för att västländernas stöd kommer leda till en ”motreaktion” från Ryssland.

– Det finns skäl att vara väldigt vaksam, säger han i SVT:s ”Agenda”.

Under söndagen spreds bilder i sociala medier på en ukrainsk soldat som höll det svenska pansarvärnsvapnet pansarskott m/86 i handen.

När överbefälhavaren Micael Bydén medverkade i SVT:s ”Agenda” under kvällen bekräftade han att försändelsen med militär utrustning kommit fram till den ukrainska armén.

Överbefälhavaren Micael Bydén bekräftade att de svenska vapnen är på plats i Ukraina i ”Agenda”.

– Transporterna är genomförda. Materiel och utrustning finns nu på plats. Nu finns förutsättningarna för den ukrainska försvarsmakten att använda de hjälmar, kroppsskydd och pansarskott som vi skickat ner, säger han i programmet.

Hot och risker har ökat

Enligt Bydén finns det dock en risk för att västländernas stöd till Ukraina, i form av militär och ekonomiskt bistånd, kan leda till ”olika motreaktioner” från Ryssland.

– Det kan vara hot, misskreditering av personer, sabotage, subventioner, påverkanskampanjer eller informationsoperationer. Det har vi sett tidigare och inte minst nu finns skäl att vara väldigt vaksam över det som sker. Att inte utesluta något säger han och tillägger:

– Önsketänkandets och förhoppningens strategi är över. Nu vet vi att han (Putin) har intensioner, och är beredd att göra väldigt mycket. Det kommer också att innebära något för oss. Hot och risker har ökat även här, säger han.

Materiel och utrustning finns nu på plats i Ukraina.

”Vill att vi ska darra”

Bydén fick också frågor om situationen i onsdags där fyra ryska stridsflygplan kränkte svenskt luftrum. Ett agerande överbefälhavaren beskriver som ”oprofessionellt”.

– De vill markera att ”vi vet vad ni håller på med och finns också här”. Men det finns ingen anledning att flyga på det sättet. Förmodligen vill man att vi ska börja darra på manschetten, men det kommer vi inte att göra. Vi var på plats. Vi kommer att vara på plats även nästa gång och markera svenskt territorium.

ANNONS

Barnen drabbas alltid värst - Ge en gåva till barnen i Ukraina nu.

Extern länk från UNICEF

Klicka här

Publisert:

LÄS VIDARE

Experterna om Rysslands hot mot länder som skickar vapen

ÄMNEN I ARTIKELN

Rysslands invasion av Ukraina

Micael Bydén

Ukraina

Sverige