Miljardförlikning efter dödligt husras i Miami

Av:  TT-AP

Platsen där rasade Champlain Towers stod rensas på vatten. Arkivbild.
Platsen där rasade Champlain Towers stod rensas på vatten. Arkivbild.

En domare i Florida godkänner en preliminär uppgörelse som skulle ge närmare tio miljarder kronor till anhöriga till dem som miste livet när ett bostadshus kollapsade i Miami.

Tolvvåningshuset Champlain Towers South i Miami rasade samman i gryningen den 24 juni 2021. 98 människor omkom när lägenhetsfastigheten vid delstaten Floridas strand kollapsade.

Uppgifterna om en uppgörelse utanför domstol på lördagen kom ovanligt snabbt för en så omfattande skadefråga. Den troliga anledningen är att parterna vill slippa utdragna rättsprocesser.

Miami-Dades domare Michael Hanzman, som granskar inlämnade stämningsansökningar och den juridiska processen därefter, sade att den föreslagna uppgörelsen var den bästa möjliga med tanke på förlusten på liv och egendom.

– Resultatet är mycket bra, sade Hanzman om de intensiva förhandlingar om förlikning.

Rachel Furst, som leder försvarsadvokaterna som talar för de drabbade och dödas anhöriga, sade att uppgörelsen innebär att samtliga inblandade ansvariga slipper risk för framtida stämningar.

En månadslång process för parter att godkänna förlikningen väntar innan uppgörelsen är slutgiltigt bindande. Till uppgörelsen kommer ytterligare 96 miljoner dollar till dem som förlorade lägenheter och lösöre.

Endast tre personer av dem som befann sig i byggnaden vid kollapsen kunde återfinnas i livet.

Publisert: